ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:10:08μ.μ.
05
Μαΐου

iGEMNous: ομάδα ελλήνων φοιτητών που θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό “iGEM” στο Παρίσι

Κατηγορία Ελλάδα

5 φοιτητές, 3 διαφορετικές σχολές, 1 στόχος: Η διάκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό iGEM.

Βέβαια αυτό συνεπάγεται πολλά περισσότερα από μια απλή νίκη. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει πολλές απαιτήσεις και μόνο μέσω μιας απλής συμμετοχής το κάθε μέλος θα κερδίσει ασύγκριτες γνώσεις και ικανότητες. Κάποια από τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα είναι η αναζήτηση νέων φοιτητών-μελών, καθηγητών στον ρόλο του συμβουλευτή και καθοδηγητή, χορηγών που θα δώσουν τα μέσα για την εκπλήρωση του στόχου και πολλά άλλα.

 

Ο iGEM (International Genetically Engineered Machine) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση της συνθετικής βιολογίας. Μία από τις κυριότερες ενέργειές του, είναι ο παγκόσμιος διαγωνισμός που οργανώνει κάθε χρόνο, όπου ομάδες φοιτητών, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να παρουσιάσουν ερευνητικά προγράμματα συνθετικής βιολογίας, στην μεγάλη συνάντηση που ονομάζεται GiantJamboree, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε επιλεγμένο μέρος του πλανήτη. Μαζί με τις ερευνητικές, έρχονται να συμπληρώσουν το εγχείρημα αυτό και μια σειρά από διάφορες άλλες δράσεις, όπως είναι η γνωστοποίηση και επέκταση της ομάδος στο ευρύ κοινό (outreach), η διαχείριση χρηματικών και ανθρώπινων πόρων αλλά και η διαφήμιση και προβολή του έργου της ομάδος (με το marketing).

 

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του διαγωνισμού, 5 φοιτητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την αρχική καθοδήγηση καθηγήτριας του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Ελένη Καλδούδη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την ομάδα iGEMNOUS, με στόχο τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό iGEMτο 2021, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Το επόμενο χρονικό διάστημα η ομάδα θα επεκταθεί με την προσέλκυση και άλλων φοιτητών αλλά και συμβούλων καθηγητών μέσα από ανοικτές διαδικασίες. Τα μέλη μέχρι στιγμής είναι η Μελίνα Ζήκου (Πληροφορική ΑΠΘ), η Νεφέλη Ζήκου (Φυσικό ΑΠΘ), ο Ιωάννης Θυμιανίδης, ο Γιώργος Κόντης, η Δροσούλα Νικολοπούλου (Μοριακή Βιολογία και Γενετική ΔΠΘ). Όλοι ανεξαιρέτως χαρακτηρίζονται από το πάθος τους για διάφορους επιστημονικούς τομείς, κάτι που αποδεικνύεται από την ακαδημαϊκή πορεία τους μέχρι σήμερα, αλλά και από την απόφαση να ξεκινήσουν αυτή την ομάδα από το μηδέν! Η ενασχόληση τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς πλέον δεν είναι ένα απλό project, αλλά μια συναρπαστική εμπειρία που θα επηρεάσει τη ζωή τους σε πολλούς τομείς.

 

Το όνομα της ομάδας, iGEMNous, προκύπτει από το αρχαιοελληνικό νοῦς, δηλαδή εγκέφαλος, και από το nous, που στα γαλλικά μεταφράζεται αυτολεξεί ως “εμείς”. Βέβαια μέσα σε αυτές τις δυο λέξεις κρύβονται πολλά διαφορετικά νοήματα που αντιπροσωπεύουν την ιδεολογία της ομάδας. Όχι απλά εγκέφαλος αλλά συνείδηση, αντίληψη, σκέψη, καλλιέργεια ιδεών, προσαρμοστικότητα και φυσικά η πολύ απαραίτητη φαντασία. Αντίστοιχα, το γαλλικό «εμείς» δηλώνει την ένωση των ξεχωριστών δυνάμεων του καθένα ώστε να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή και δυνατή ομάδα που διέπεται από συνεργασία και επικοινωνία.

 

Στόχος αυτής της ομάδας λοιπόν, είναι να συμμετέχουν στον διαγωνισμό iGEM το 2021 και να επιτύχουν το υψηλότερο δυνατό αποτέλεσμα για την προσπάθεια αυτή. Βέβαια δεν εστιάζουν μόνο στον προορισμό αλλά και στο ταξίδι. Μέσω αυτής της πολύμηνης διαδικασίας,έχουν ήδη αρχίσει να μαθαίνουν και είναι σίγουροιπως θα μάθουνακόμα περισσότερα για τον σύγχρονο κλάδο της συνθετικής βιολογίας και όχι μόνο, και αποσκοπούν να έρθουν σε επαφή με πειραματικές μεθόδους, να ενισχύσουν τις ικανότητες τους στην επίλυση προβλημάτων, την διαχείριση μιας ομάδας, την κριτική σκέψη και να εισαχθούν, ως μελλοντικοί επιστήμονες, στην διεπιστημονική κοινότητα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό υπάρχουν στο https://2020.igem.org/Main_Page.Αν θέλετε να παρακoλουθήσετε αυτό το επιστημονικό ταξίδι των iGEMNous από την αρχή μέχρι το τέλος και ίσως μελλοντικά να συμμετέχετε σε αυτό, βρείτε τους στα κοινωνικά δίκτυα όπου μοιράζονται επιστημονικές και ενδιαφέρουσες γνώσεις, πληροφορίες για το διαγωνισμό και στοιχεία για την πορεία και πρόοδο της ομάδας.

 

 

Facebook: https://www.facebook.com/pages/?category=your_pages&ref=bookmarks

Twitter: https://twitter.com/IgemNous

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCVN2NQ_uRJVXhXU_FfvKlrg

Διαβάστηκε 594 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»