ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:57:58μ.μ.
05
Μαΐου

Ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου πνεύμονα και μελανώματος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Όμιλο «ΑγκαλιάΖΩ»

Κατηγορία Ελλάδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Αχαΐας «ΑγκαλιάΖΩ», στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας,

διοργανώνει αύριο Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 18.00 στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Αστήρ, ενημερωτική - επιστημονική ημερίδα με θέμα «Πρόληψη καρκίνου πνεύμονα και μελανώματος - ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προσυμπτωματικός έλεγχος».


Η εκδήλωση απευθύνεται στους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.


Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως - είναι υπεύθυνος για το 18% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως - και συνδέεται κυρίως με το κάπνισμα. Η καπνιστική συνήθεια στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με αυξητικές τάσεις ανάμεσα στα δυο φύλα, ειδικά στους νέους.


Το μελάνωμα αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκίνων και συνδέεται εκτός των άλλων με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο).


Σήμερα παρά τη συνολική βελτίωση στην επιβίωση, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα, για τα δυο ειδή καρκίνου, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον πληθυσμό και την ιατρική κοινότητα.


Οι σύγχρονες στρατηγικές για τη μείωση της θνησιμότητας εστιάζονται πλέον στην πρόληψη και στην πρώιμη διάγνωση.


Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα που θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε θέματα πρωτογενής πρόληψης, η οποία εστιάζει κυρίως στη μείωση της συχνότητας της νόσου μέσω αλλαγής συμπεριφοράς (αποφυγή έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως διακοπή καπνίσματος, μείωση της έκθεσης στον ήλιο κ.α.) και δευτερογενής πρόληψης τα οποία εστιάζουν στην μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο μέσω πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας.


Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο πνευμονολόγος και πρόεδρος Ε.Α.Ε (Παράρτημα Πάτρας) Αντώνης Χριστόπουλος και ο παθολόγος, ιατρός Π.Δ.Ε. Δημήτρης Δανίκας, ενώ ομιλητές θα είναι η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας Π.Δ.Ε. Σοφία Συμεωνίδου με θέμα «Δημόσια Υγεία –Σημασία της πρόληψης», η ειδικευόμενη ιατρός Δερματολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Γεωργία Κυριάκου με θέμα «Πρόληψη μελανώματος», ο πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Κυριάκος Καρκούλιας με θέμα «Πρόληψη καρκίνου πνεύμονα» και η ψυχίατρος, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΠ Ελένη Γεωργίλα με θέμα «Καρκίνος και κατάθλιψη».


Με τη λήξη της ημερίδας θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Διαβάστηκε 141 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»