Εκτύπωση αυτής της σελίδας
02
Αυγούστου

Καύσωνας: Συστάσεις στους δήμους για την προστασία των αστέγων, «να ορισθούν κλιματιζόμενοι χώροι»

Κατηγορία Ελλάδα

«Έχουμε υποχρέωση να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα» τονίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Eγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας του καύσωνα απέστειλε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 27 Ιουλίου.

 

Στο σχετικό έγγραφο ζητήθηκε να ορισθούν από τον εκάστοτε δήμο οι κλιματιζόμενοι χώροι, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για διημέρευση και προσβάσιμοι τουλάχιστον κατά τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

 

«Οι καιρικές συνθήκες των ημερών, δεν μας επιτρέπουν να δράσουμε διαφορετικά. Έχουμε υποχρέωση να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι συμπολίτες μας σε αστεγία να προφυλαχθούν από τη ζέστη κατά τις ημέρες του καύσωνα. Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση και βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που μας χρειάζεται», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των ως άνω πολιτών, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr. Επίσης συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

 

«Σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα τόσο για την ενημέρωση των αστέγων συμπολιτών μας όσο και για τον καθορισμό κλιματιζόμενων χώρων στους οποίους αυτοί θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ξεπεραστεί ανώδυνα το επιβαρυμένο από πλευράς θερμοκρασιών χρονικό διάστημα που διανύουμε. Είμαστε στο πλευρό του κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

 

Για τους άστεγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται, επιπλέον, η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gr) και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.

 

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για συνεργασία των δήμων με άλλες υπηρεσίες και με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

 

 

 

Πηγή:Newsbeast.gr.

Διαβάστηκε 147 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)