ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:09:06π.μ.
21
Δεκεμβρίου

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον Πολιτισμό στη συνάντηση Απ. Κατσιφάρα και Λυδίας Κονιόρδου

Κατηγορία Ελλάδα

Ο Πολιτισμός αποτελεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βασικό αναπτυξιακό στοιχείο για την ανασυγκρότηση της περιφερειακής και εθνική οικονομίας, όπως τόνισε κατά τη συνάντησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η διατήρηση, η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας μνημείων, είναι μείζονος σημασίας για την Περιφερειακή Αρχή, όπως αποδεικνύουν και τα σημαντικά έργα που έγιναν κατά την περασμένη προγραμματική περίοδο, αλλά και αυτά που σχεδιάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσω των στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.


«Με τη σωστή προετοιμασία και τις κατάλληλες μελέτες, θα κατορθώσουμε να υλοποιήσουμε νέα έργα, ώστε να κάνουμε την περιοχή μας, μία σύγχρονη Περιφέρεια Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας καλωσορίζοντας την Υπουργό, αναφέροντας στη συνέχεια αναλυτικά τα 14 έργα προϋπολογισμού 15.495.607,20 ευρώ που υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, όπως την κατασκευή του μουσείου αρχαιολογικού χώρου Θέρμου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης, το Φρούριο Ρίου, τη Νέα Πλευρώνα, τον Αρχαιολογικό Χώρο Βούντενης Πατρών, το Κάστρο Πάτρας, το Χλεμούτσι Ηλείας, το Μνημείο του Ιερού Απόλλωνος στο Θέρμο, το Ηρώο Καλυδώνας κ.α.

 

04


«Το έργο της Περιφέρειας είναι εξαιρετικό. Πραγματικά πιστεύω πολύ βαθιά, ότι ο πολιτισμός, τα μνημεία μας είναι το μεγάλο μας κεφάλαιο, μαζί με την ομορφιά αυτού του τόπου. Άμα το καταλάβουμε αυτό, θα βρούμε τον τρόπο της πραγματικής ανάπτυξης αυτού του τόπου, γιατί γύρω από αυτά τα μνημεία μπορούν να συνυπάρξουν υγιείς δράσεις των πολιτών που μπορούν να προσφέρουν ανάπτυξη και προκοπή. Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας και της πραγματικής βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού.

 

Θέατρο Απόλλων, γεφύρια, Αρχαία Ολυμπία, Μουσεία


Μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, είναι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για τα επόμενα σημαντικά έργα.


Έργο προτεραιότητας για την Περιφέρεια είναι η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» Πάτρας, έργο που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων.


«Είναι βασικός στόχος μας, αυτό το κόσμημα για την αχαϊκή πρωτεύουσα να αποκατασταθεί, να συντηρηθεί και να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.


Επιπλέον, έργα που σχεδιάζονται και αναμένεται να ενταχθούν προς χρηματοδότηση, ή περιλαμβάνονται στις ΒΑΑ και στις ΟΧΕ, όπως το Ξενοκράτειο Μουσείο στο Μεσολόγγι, ώστε να αποκτήσει μουσείο και η έδρα της Αιτωλοακαρνανίας, η συντήρηση, ανάπλαση και ανάδειξη των ιστορικών γεφυριών στο Αιτωλικό, η κατασκευή του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.


«Πρόκειται για δράσεις και σοβαρές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν την εικόνα της Περιφέρειάς μας. Το μεγάλο όνειρο μας είναι η ενοποίηση των χώρων του αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας με την ευρύτερη περιοχή του κτήματος του ΕΘΙΑΓΕ καθώς και του περιβάλλοντα χώρου» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.


Από την πλευρά της η κυρία Κονιόρδου υπογράμμισε πως «τόσο η Περιφέρεια όσο και το Υπουργείο είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Θα είμαστε στο πλευρό της Περιφέρειας για να εργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα».


Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου και ο Διευθυντής του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού Βαγγέλης Πολίτης.


Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας παρέστη στα εγκαίνια που έγιναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών για την Έκθεση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε Αχαΐα και Ηλεία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Διαβάστηκε 316 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»