ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:42:45π.μ.
27
Ιουλίου

Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κατηγορία Ελλάδα

Δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού προς ενίσχυση της πρόνοιας για τους συμπολίτες μας περιλαμβάνει η στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη πενταετία,

όπως συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την οποία παρουσιάστηκε η Α’ φάση της μελέτης για την καταγραφή αναγκών της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.


«Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας βιώνουν, με οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έχει χτυπήσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μεγάλα αστικά της Περιφέρειας, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε τμήματα του πληθυσμού. Παράλληλα, η κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών (πρόνοια, υγεία), λόγω της υποχρηματοδότησης σε συνδυασμό με την πολύχρονη αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, απειλεί κοινωνικά κεκτημένα και υποσκάπτει τις προσπάθειες αναπτυξιακής επανεκκίνησης στις αγροτικές/ημιαστικές περιοχές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σημειώνοντας πως «οφείλουμε να στηρίξουμε το όραμά μας για μια Δυτική Ελλάδα της αειφορίας και εξωστρέφειας, με θέσεις απασχόλησης, κοινωνικό προσανατολισμό, να παλέψουμε για ένα κοινωνικό κράτος της καθολικότητας, της αναδιανομής του εισοδήματος, της ποιότητας των υπηρεσιών του, της λειτουργικότητας των κοινωνικών δομών του και της μη εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών του. Οφείλουμε για όλα αυτά να διεκδικήσουμε την πλήρη εκχώρηση από το κράτος εργαλείων περιφερειακής αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής».

ACARDO
Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας επεσήμανε τις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας στην κοινωνία της Ελλάδας, αλλά και στον καθένα συμπολίτη χωριστά, σημειώνοντας πως άμεσα «οφείλουμε να διεκδικήσουμε την ενεργοποίηση πλέγματος παρεμβάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και ειδικότερα:


• Να διεκδικήσουμε την άμεση έναρξη της ροής χρηματοδότησης όλων των εκτελούμενων έργων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


• Να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση των μεγάλων εκτελούμενων στρατηγικών αναπτυξιακών έργων στην Δυτική Ελλάδα.


• Να επιδιώξουμε αφενός την παράταση μέχρι το τέλος του 2016 την εκτέλεση των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου όσο και την άμεση εκκίνηση προκηρύξεων της νέας προγραμματικής περιόδου.


• Να ενεργοποιηθεί το νέο επενδυτικό – αναπτυξιακό πλαίσιο που εκκρεμεί εδώ και 26 μήνες για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων. Επενδύσεων που θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας, αξιοποίηση περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, καινοτομία, αξιοποίηση της αλυσίδας αξίας προϊόντων.


Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, «το πλέγμα των παραπάνω προτάσεων θα μπορέσει να διοχετεύσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να επαναπροσδιορίσει την σχέση εμπιστοσύνης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές δυναμικές που θα δώσουν σταδιακά πρόσθετες θέσεις απασχόλησης. Η ενεργοποίησή τους θα μειώνει σταδιακά τον κίνδυνο της φτώχειας και παράλληλα, με την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους θα μπορέσουμε να πετύχουμε την αναγκαία κοινωνική συνοχή που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη».


Να σημειωθεί, πως έγκαιρα και σχεδόν προφητικά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επεξεργάστηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με στόχο την κοινωνική προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων της. Σχεδίασε και εφαρμόζει ένα δίκτυ ασφαλείας για να στηρίξει συνανθρώπους μας που είναι τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης που έπληξε την περιοχή μας, με ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υποδομών, πρόγραμμα για αστέγους, επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή σε απόρους.


Πρόσθετα ενεργοποιείται μηχανισμός για την συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης της φτώχειας στη Δυτική Ελλάδα, ώστε μέσα από την έγκαιρη επεξεργασία κοινωνικών ευρημάτων αλλά και στατιστικών στοιχείων να αποτυπώνεται η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και πολιτικών μας και να επικαιροποιείται συστηματικά η μελέτη αυτή (μέσω και της προγραμματικής συνεργασίας με το ΚΕΠΕ).


Υπενθυμίζεται ότι η κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων αποτελεί Άξονα του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.


Στόχος της μελέτης που παρουσιάστηκε στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο είναι η «χαρτογράφηση» των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων και των αναγκών τους, καθώς και των φορέων που δρουν σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν «ωφελούμενους» των παρεμβάσεων και των δράσεων. Επίσης, η διεξοδική καταγραφή όλων των δυνατών πηγών χρηματοδότησης επιπλέον του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 (Τομεακά Εθνικά Προγράμματα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Ταμεία).

Διαβάστηκε 903 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»