ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:14:13μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
01
Απριλίου

Σχέδιο εκκένωσης του Πειραιά από τους πρόσφυγες πριν το Πάσχα

Κατηγορία Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου

Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα ο χρονικός ορίζοντας για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά είναι το Πάσχα, αφού η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να αλλάξει η εικόνα πριν το μεγάλο κύμα αφίξεων τουριστών.

 

Τι συζητήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο


Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση του Πειραιά


Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

 

Μετακινήσεις ανάλογα την εθνικότητα


Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

 

Επιτάχυνση της κατασεκυής των νέων υποδομών


Επίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε χθες στη Γενεύη ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Ι. Μουζάλας, είναι μια σχέση καλής συνεργασίας και με τον ΟΗΕ και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

 

Αποχωρούν από το hotspot Χίου οι Γιατροί του Κόσμου


Αποχωρούν οι Γιατροί του Κόσμου από το hotspot της Χίου μετά τα χθεσινοβραδινά, απίστευτης έκτασης επεισόδια, που είχαν ως συνέπεια να τραυματιστούν πέντε πρόσφυγες, δύο εκ των οποίων μαχαιρώθηκαν και τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στα πόδια τους και στο κεφάλι τους.

 

Η σύρραξη Αφγανών-Σύρων εντός του hotspot πήρε διαστάσεις, μετατράπηκε σε εκτεταμένα επεισόδια και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό των μεταναστών αλλά και τη διάλυση των υποδομών του κέντρου.


Μάλιστα, οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν ότι χθες οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο που είχαν εντός του hotspot και ποδοπάτησαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.

 

H αστυνομία αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη φύλαξη


Σοβαρός προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά τα απανωτά κρούσματα βίας σε hotspots και καταυλισμούς προσφύγων.

 

Μάλιστα στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις ώστε η αστυνομία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα της φύλαξης και της τήρησης των μέτρων τάξης στους καταυλισμούς, χωρίς όμως να γίνει εκτεταμένη χρήση βίας από τις Αρχές.

 

Τα τελευταία γεγονότα σε Πειραιά και Χίο με άγριες συμπλοκές κατά τη διάρκεια των οποίων Σύροι και Αφγανοί μετανάστες ήρθαν στα χέρια χρησιμοποιώντας μαχαίρια και λοστούς έχει θορυβήσει την κυβέρνηση. Μάλιστα η σύρραξη Αφγανών-Σύρων εντός του hotspot στη Χίο πήρε διαστάσεις, μετατράπηκε σε εκτεταμένα επεισόδια και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό των μεταναστών αλλά και τη διάλυση των υποδομών του κέντρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από το χώρο οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλοντας ότι οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο που είχαν εντός του hotspot και ποδοπάτησαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.



Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες και πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Γι αυτό εξετάζουν όλοι οι εναλλακτικές ώστε να μην κινδυνεύσουν οι εθελοντές και όσοι εργάζονται στις ΜΚΟ.

 

Αντίθετος με τη χρήση αστυνομικής ισχύος ο Μουζάλας


Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε «αίσχος» και «παραβίαση δικαιωμάτων» την κατάσταση στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι η επίλυση του προβλήματος θα πάρει χρόνο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να γίνει χρήση αστυνομικής ισχύος και χημικών «σε χώρους που υπάρχουν παιδιά».

 

 

 

πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 102 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»