×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Ιουνίου

Αίσιο τέλος στο Eurogroup βλέπουν οι πρωταγωνιστές

Κατηγορία Ελλάδα

Σίγουρος και αισιόδοξος τόσο για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, όσο και για την διατύπωση που θα έχει η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για το χρέος εμφανίστηκε

ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ εν τη ρύμη του λόγου αναφέρθηκε και σε «μηχανισμό για μετά το πρόγραμμα» που θα εμπεριέχει η ίδια απόφαση.


Κλείνοντας την μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση των πέντε τροπολογιών-προαπαιτούμενων στο νομοσχέδιο για τα ψάρια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν έχουμε υιοθετήσει την Επιτροπεία ούτε την λιτότητα.

 

Κι ακούσαμε από τον κ. Σταϊκούρα να λέει ότι εμείς επιβάλλαμε 14,5 δισ., δεν είναι τόσα, αλλά ας το δεχτώ. Εσείς όμως φέρατε μέτρα 60 δισ. σε 5 χρόνια, άρα 12 δισ. τον χρόνο κι από ξέρω το 12 είναι λίγο μεγαλύτερο από το 2».

 

«Εμείς στην ανάκαμψη θα κρατήσουμε το Δημόσιο- δημόσιο, όπως και τα πανεπιστήμια, θα τα κρατήσουμε Δημόσια, όχι με έρευνες κατά παραγγελία. Τα θέματα δεν είναι μόνο οικονομικά, εξίσου σημαντικά είναι τα δικαιώματα, εξίσου σημαντικό είναι το αυριανό gay pride κι εμείς με αυτή την ατζέντα θα πάμε στον ελληνικό λαό γιατί μας νοιάζουν και άλλα πράγματα» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.


Αναφερόμενος στο χρέος και το ΔΝΤ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συντάσσεται με το ΕΛΚ που λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

 

«Έχουμε τεράστια διάσταση με το ΔΝΤ αλλά λέμε είναι χρήσιμο για το χρέος» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.


Και χωρίς να βάλει στοίχημα αυτή την φορά, υπογράμμισε ότι «εδώ είμαστε και θα δούμε τι θα λέει η απόφαση της 15ης Ιουνίου και για το χρέος και θα κάνουμε συγκρίσεις με αυτή του ‘12».

 

«Σήμερα η αντιπολίτευση θεώρησε ότι είναι η μεγάλη καταστροφή μας ότι θα μας γονατίσει αλλά δεν τους βγήκε, θέλουν να κάνουν ένα σόου για τα δελτία των 7», είπε ο υπουργός.

 

Βέβαιοι εμφανίζονται Dijsselbloem, Steinmeier και Moscovici

 

Συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, αναμένει ο Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του.


Ο Dijsselbloem που ως επικεφαλής του Eurogroup διαδραματίζει ρόλο - κλειδί στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, αναμένει «συμφωνία για την πλήρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης» στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Reuters.

 

Την βεβαιότητα του για λύση, τόνισε, άλλωστε, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό, κάνοντας λόγο για μεγάλες προσπάθειες από μέρους της Ελλάδας.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Regling: Η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει ομόλογο φέτος, ή έστω το 2018

 

«Σύμφωνα με τον ESM, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει να χρηματοδοτείται από μόνη της», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit που φιλοξενεί δηλώσεις του Klaus Regling στη Bild.

 

«Εάν η Ελλάδα παραμείνει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ίσως αυτή τη χρονιά, ή έστω το 2018 να αρχίσει να εκδίδει κυβερνητικά ομόλογα» είπε χαρακτηριστικά ο K. Regling, λίγες μόλις μέρες πριν το Eurogroup της Πέμπτης.

 

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για μία συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα, προκειμένου να καταβληθεί η επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. «Οι περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν πολύ άσχημες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», ανέφερε.

 

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα εμπόδια όσον αφορά στις διαφωνίες σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένουν και αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup

 

 


πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 370 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)