ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 7:20:12π.μ.
19
Οκτωβρίου

Στην Αθήνα σήμερα η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου: Τα μηνύματα στην Τουρκία και οι νέες ισορροπίες

Κατηγορία Ελλάδα

Nέα ώθηση στη συμμαχία Ελλάδας- Αιγύπτου-Κύπρου σε μία σειρά ζητήματα στρατηγικής σημασίας αναμένεται να δώσει η σημερινή τριμερής Σύνοδος Κορυφής, η οποία λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι ηγέτες των τριών χωρών με «οικοδεσπότη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη

θα επεκτείνουν τις συμμαχίες τους, δημιουργώντας το έδαφος για εις βάθος συνεργασία σε κρίσιμους τομείς – όπως η ενέργεια και περιβάλλον – ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό αλλά και τη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.

 

Η ισχυροποίηση της συμμαχίας των τριών είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς νιώθει ότι δημιουργείται σταδιακά μέτωπο εναντίον της, θέτοντας υπό αίρεση τα δικά της συμφέροντα.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται ακόμη να υπογραφεί – παρουσία των τριών ηγετών – από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καϊρου.

 

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο «πράσινης ενέργειας»

 

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα κυριαρχήσει και στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Επιχειρηματικό φόρουμ για ενέργεια – ναυτιλία
Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπου δέκα ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία – σημαντικό εχθρό της Τουρκίας στην περιοχή- όπου και θα συμμετάσχει σε φόρουμ μαζί με τον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

 

Η σημερινή ατζέντα
Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι θα συναντηθεί στις 09:30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στις 11:00 θα συμμετάσχει στις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου.

 

Στις 13:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

 

Τέλος, στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 89 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»