ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 7:58:04μ.μ.
11
Μαΐου

Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Κατηγορία Πολιτική

Σε αγώνα δρόμου 14 ημερών θα επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το πακέτο μέτρων και να περάσει από τη Βουλή όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευτεί η δόση.

Η κυβέρνηση καλείται να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο μηχανισμός έκτακτων μέτρων δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες. Δηλαδή, μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται ανάλογα, έτσι ώστε να γίνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης. Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός –αν υπάρχει– θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά.

 

Η ελληνική πρόταση προβλέπει δύο εξαιρέσεις της λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού. Πρώτον, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας τον προηγούμενο χρόνο με οικονομική συνέπεια που ξεπερνά το 0,5 του ΑΕΠ, τότε υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστεί ο μηχανισμός αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Το δεύτερο σημείο είναι πολύ πιο ασαφές, καθώς αναφέρει ότι σε περίπτωση μεγάλης στέρησης στην ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπει αντίστοιχη αυτόματη τροποποίηση του μηχανισμού.

 

Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αφορούν:

 

- Στην ψήφιση των άλλων παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων.

 

- Στην κατάθεση των διατάξεων για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων.

 

- Στη σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

 

- Αλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.

 

Παράλληλα, οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα υιοθετηθούν τώρα για το χρέος θα αφορούν κυρίως σε εργαλεία διαχείρισής του, χωρίς να αποκλείουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τη διάθεση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την επαναγορά των «ακριβότερων» δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή των διμερών δανείων από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

 

 

πηγή: madata.gr

Διαβάστηκε 103 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα