ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:51:39π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
23
Απριλίου

Ανάσα ρευστότητας για την πολιτική συμφωνία ζητά ο Τσίπρας στη Μέρκελ

Κατηγορία Πολιτική

Σε κλίμα δημοσιονομικής ασφυξίας αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας από το κυβερνητικό επιτελείο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στις Βρυξέλλες,

όπου στο περιθώριο της συνδιάσκεψης για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

 

Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται μία ημέρα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και ενώ οι διαπραγματεύσεις φαίνεται τις τελευταίες δύο ημέρες να έχουν περάσει σε πιο ήρεμο κλίμα, με το διεθνές περιβάλλον να έχει ρίξει τις επικριτικές κορώνες. Την ίδια ώρα η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ των τελευταίων ημερών αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας για εύρεση λύσης και συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στο ελληνικό θρίλερ.

 

Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση με τις Βρυξέλλες με βασικό αίτημα την επίσπευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και ένα τέλος στη δημοσιονομική ασφυξία. Η συνάντηση των δύο ηγετών θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, καθώς όπως διαμηνύουν εδώ και καιρό από το Μαξίμου, η λύση που μπορεί να βρεθεί για το ελληνικό ζήτημα μπορεί να είναι μόνο πολιτικής φύσης.

 

Το ίδιο ακριβώς τόνισε και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, κ. Θεοχαράκης, χθες μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι «αποτελεί πολιτική απόφαση το κατά πόσο θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

 

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό η ενδιάμεση αξιολόγηση των θεσμών η οποία θα πρέπει να γίνει στις 30 Απριλίου. Η ενδιάμεση αξιολόγηση αυτή θα αφορά στην πορεία των μεταρρυθμίσεων όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσδοκά σε μία έστω και οριακή αλλαγή στάσης στο ζήτημα της ρευστότητας με την εκταμίευση μέρους της δόσης μέχρι την τελική συμφωνία που έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου.

 

Οι δύο ηγέτες όρισαν το ραντεβού τους για τις 15:30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Έκτακτη χρηματοδότηση για το Μεταναστευτικό

 

Αναφορικά με το βασικό αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας επιμένοντας ότι πρόκειται για μείζον ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό ζήτημα, αναμένεται να ζητήσει έμπρακτη στήριξη στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών και έκτακτη χρηματοδότηση.

 

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει διπλωματική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη και την ριζική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, ώστε να μετριαστούν οι προσφυγικές ροές από την πηγή τους.

 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι άνθρωποι που φτάνουν από τη Συρία στα νότια παράλια της Ευρώπης είναι πρόσφυγες, ζητώντας ειδική μέριμνα.

 

Για την προετοιμασία των θέσεων που φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτήν μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, Άμυνας, Πάνος Καμμένος και οι αναπληρωτές Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 71 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα