ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 9:03:37π.μ.
06
Ιουνίου

Αποφασίζουν για τη δόση στο EuroWorking Group

Κατηγορία Πολιτική

Στις Βρυξέλλες και την κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θα γίνει η αποτίμηση προόδου του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας, έπειτα από την ψήφιση των τελευταίων τροπολογιών στη Βουλή.

Ήδη, καταρτίζονται δύο κείμενα: η έκθεση συμμόρφωσης και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα εν όψει της επόμενης αξιολόγησης τον Οκτώβριο.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός και την παροχής «φθηνού» χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν, με τουλάχιστον τρεις εκκρεμότητες να παραμένουν και τους δανειστές να ζητούν την άμεση διευθέτησή τους. Πρόκειται για:

 

    τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development,


    τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και


    τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν με ενδεχόμενη μήνυση ή αγωγή ύστερα από κάποια απόφαση σχετικά με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

 

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι πιθανό σήμερα να μη δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των χρημάτων, κάτι όμως που θα γίνει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μέσα στην εβδομάδα. Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές, δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια από τη στιγμή που οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας «τρέχουν» και η αγορά έχει «στεγνώσει».

 

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην «προστασία» των μελών του νέου υπερ-ταμείου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έντονες αντιδράσεις που προκύπτουν από την πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Ήδη, τα σωματεία εργαζομένων των «Σταθερών Συγκοινωνιών» προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

 

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση καλείται να περάσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τη Βουλή τα ακόλουθα:

 

• αναπτυξιακός νόμος,


• νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές,


• καταπολέμηση λαθρεμπορίου σε καπνό και αλκοόλ,


• νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας,


• διατάξεις για κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων,


• σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

 

Παράλληλα, εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να καταρτίσει νέα έκθεση βιωσιμότητας η οποία θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Τον Σεπτέμβριο αρχίζει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, με τα εργασιακά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, προκειμένου τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με περισσότερα από 40 προαπαιτούμενα.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 97 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα