×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Φεβρουαρίου

Απότομη προσγείωση με αγρότες και ΔΝΤ

Κατηγορία Πολιτική

Μπορεί για την κυβέρνηση να ξημερώνει μία νέα ημέρα

στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έχοντας υλοποιήσει μία βασική προεκλογική της εξαγγελία, ωστόσο φέρνει μαζί της και δύο μεγάλα μπλόκα.

 

Στο ένα μέτωπο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις πορείες των αγροτών στην Αθήνα. Και μπορεί να έχει σημάνει συναγερμός για τα... μπλόκα της Τροχαίας προκειμένου να μην περάσουν τρακτέρ εντός της πρωτεύουσας, ωστόσο οι ετοιμασίες των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας για... τριήμερη κατασκήνωση στην πλατεία Συντάγματος προκαλεί δυσφορία στην κυβέρνηση. Πάντως, η εντολή για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης είναι σαφής, δεδομένων των μηνυμάτων αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει λάβει το Μέγαρο Μαξίμου από διάφορα μπλόκα, όπως αυτό των Τεμπών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις, πιθανότατα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους από μπλόκα που έχουν εκφράσει την πρόθεση διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου με εντολή Τσίπρα στο υπουργικό, επεξεργάζεται τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία επιδέχονται βελτιωτικών κινήσεων. Ωστόσο η «βόμβα» του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ για μειώσεις των «γενναιόδωρων» συντάξεων με παράλληλο κούρεμα του χρέους θεωρείται πολύ πιθανό να δημιουργήσει νέα προσκόμματα στις κυβερνητικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων.

 

Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι περίμεναν μία τέτοια παρέμβαση του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, καθώς και εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως λειτουργεί σχεδόν υπόγεια προκειμένου να φέρει την κυβέρνηση προ τετελεσμένων και τελεσιγράφων. Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εδώ και καιρό κάνουν λόγο για προσπάθεια του Δανού αξιωματούχου του ΔΝΤ να "δικαιωθεί" για τις επιλογές του στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, για τα οποία το Ταμείο έχει παραδεχθεί τα λάθη και ο ίδιος ελέγχεται εσωτερικά στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται οτι ο Τόμσεν τονίζει με άρθρο του πως δεν βγαίνουν οι αριθμοί χωρίς μείωση συντάξεων και τάσσεται αναφορικά με την Ελλάδα υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5% του ΑΕΠ (7-9 δισ. μέχρι το 2019) και αναφορικά με τους Ευρωπαίος υπέρ της γενναίας μείωσης του χρέους.

 

Πάντως, στο Μαξίμου μέχρι στιγμής αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εφιαλτικές θέσεις του Τόμσεν και στέκονται στα θετικά σχόλια αλλά και τους αστερίσκους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, όπου ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για «αρκετή πρόοδο επί της ουσίας». Το ενδιαφέρον πλέον για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στο δημοσιονομικό κενό, το συνταξιοδοτικό και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να επιστρέψουν τα κλιμάκια των πιστωτών και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, με θετικότερο σενάριο να την τοποθετεί χρονικά στις αρχές Μαρτίου.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 92 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)