Εκτύπωση αυτής της σελίδας
08
Νοεμβρίου

Αυτή είναι η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση του Α.Τσίπρα

Κατηγορία Πολιτική

Σε πόλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης με την ηγεσία της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα μετατραπεί αργά ή γρήγορα ο πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης.

Έχοντας μάλιστα, μια σοβαρή προίκα που του έδωσαν τα μέλη του συνεδρίου και τον εξέλεξαν δεύτερο στην κομματική ιεραρχία, ο κ. Φίλης όπως αναμένουν αρκετοί θα σηκώσει το βάρος των που του αναλογεί και θα ανταποδώσει στα κομματικά μέλη που τον τίμησαν με την ψήφο τους την υποχρέωση να υπενθυμίζει στον κ. Τσίπρα κάθε φορά που παρεκκλίνει με την εφαρμοζόμενη πολιτική του, ότι η ιδεολογία του κόμματος της αριστεράς κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση.

 

Στην ουσία με τα όσα είπε ο κ. Φίλης στην τελετή παραλαβής παράδοσης του υπουργείου παιδείας δείχνει και το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα όχι μόνος του, αλλά με τις εκατοντάδες ψήφους των συντρόφων του από το συνέδριο που αυτοί ενέκριναν την πολιτική του, ιδίως απέναντι στην εκκλησία αντίθετα από τον πρωθυπουργό που την τελευταία στιγμή κινήθηκε με βάσει τις παραινέσεις της εκκλησίας βγάζοντας άπω την κυβέρνηση τον υπουργό του.

 

Συνολικά η κίνηση τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Φίλη δείχνει ότι πλέον ο πρωθυπουργός κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από το κόμμα του έχοντας βάλει πλώρη την υλοποίηση των μέτρων που του ζητούν οι δανειστές ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους. Το μείγμα για τον κ. Τσίπρα παραμένει εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

Επί της ουσίας οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων ανέδειξαν την διαφορετικότητα των δύο ξεχωριστών μερών: Κυβέρνησης και κόμματος.

 

Η οργή Φίλη για το πρωθυπουργικό «άδειασμα» στην «κόντρα» του με τον Αρχιεπίσκοπο, απο τη μία, και η επιμονή του Π. Σκουρλέτη στην ακύρωση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και ενδεχομένως την αντίδραση των «53+», φανερώνει την κινητικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

 

Στο εκρηκτικό για τον πρωθυπουργό μείγμα θα πρέπει να προστεθεί η οργή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των ΑΝΕΛ (από 5 σε 7 υπουργεία), οργή η οποία πολλαπλασιάζεται και από το βέτο που φέρεται να έθεσε ο Π. Καμμένος για την απομάκρυνση του Ν. Φίλη από την κυβέρνηση.

 

Το μείγμα πάντως είναι έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

Με αιχμές έναντι της ηγεσίας αποχώρησε από το υπουργείο Ναυτιλίας και ο Θ. Δρίτσας. «Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος των «53+», ο οποίος δεν έκρυβε την αντίθεσή του με την κυβερνητική πολιτική για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

 

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η υπουργοποίησή του και μάλιστα την τελευταία στιγμή από την καραμπόλα με τον Ν. Φίλη, θα τον έκανε να βάλει νερό στο κρασί του.

 

Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε εκ νέου να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως «είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά». «Από όποια θέση και να είμαι», συμπλήρωσε, «και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ». Θα έχει βέβαια ενδιαφέρον η στάση του πρώτου τη τάξει υπουργού όταν το σχετικό νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 179 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)