ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:32:58π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
30
Οκτωβρίου

Επίθεση Τσίπρα στην Ε.Ε. για το προσφυγικό: "Ντροπή" τα τείχη και τα συρματοπλέγματα

Κατηγορία Πολιτική

Σκληρή κριτική στην ΕΕ για τη στάση της στο προσφυγικό άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός διαχωρίζοντας τη θέση του από την πολιτική του κτισίματος τειχών και συρματοπλεγμάτων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από τους εταίρους να δημιουργηθεί «υπερστρατόπεδο - γκέτο» 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα.

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα όσο και για το επίπεδο της συζήτησης όπου προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι ο ένας στον άλλο» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος επέσεισε τον άμεσο κίνδυνο εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.

 

«Τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο των ευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η κρίση εκτυλίσσεται με ευθύνη της Δύσης».  «Είναι θλιβερό το επίπεδο της συζήτησης στην Ευρώπη και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις ίδιες τις αξίες της» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και στηλίτευσε μάλιστα τη λογική του κτισίματος τειχών και συρματοπλεγμάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. «Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και σήμερα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι  το πρώτιστο καθήκον της χώρας είναι ανθρωπιστικό για τη διάσωση των βασανισμένων ανθρώπων.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο των Βρυξελλών για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τον ισχυρισμό του κ. Κουμουτσάκου ότι δεν τέθηκε ποτέ αίτημα στην Ελλάδα για δημιουργία στρατοπέδου 50.000 θέσεων. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Κουμουτσάκο να ρωτήσει τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κ. Τσίπρας απεκάλυψε ότι έστω και ανεπισήμως ζητήθηκε από την Ελλάδα να κτίσει ένα «υπερστρατόπεδο-γκέτο» για 50.000 πρόσφυγες κάτι που όπως είπε δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό γιατί θα δημιουργούσε φοβικά ανακλαστικά και έξαρση του ρατσισμού. Σημείωσε αντίθετα ότι η Ελλάδα ζήτησε και τελικά έγινε αποδεκτή η πρόταση για 20.000 μη μόνιμες θέσεις φιλοξενίας διάρκειας δύο μηνών στην ενδοχώρα και άλλες 7.000 θέσεις στα νησιά. Επίσης επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε η επιδότηση ενοικίου για τη φιλοξενία 20.000 προσφύγων σε οικίες.  Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος των ροών αλλά έχει και την τιμή να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Ευρώπης. «Ο ρόλος της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι ρόλος επαίτη που ζητά κονδύλια αλλά ενεργητικός» πρόσθεσε.

 

Στον αντίποδα ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποιο ήταν το αντίτιμο αυτής της συμφωνίας. «Κάθε φορά που μιλάτε για επιτυχίες ανησυχούμε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «το κάνατε με το μνημόνιο και φοβάμαι ότι το κάνετε και με το προσφυγικό». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Τουρκία κέρδισε πολύ περισσότερα από την Ελλάδα χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις. Διερωτήθηκε, μάλιστα, μήπως είναι ακόμα ζωντανό το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της Ελλάδας με την Τουρκία.

 

Ο πρωθυπουργός έδωσε σκληρή απάντηση στους ευρωπαίους εταίρους αλλά και στον Γ. Κουμουτσάκο που ζήτησε να πληροφορηθεί τι ανταλλάγματα πήρε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

 

«Πόσο κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το ανθρώπινο καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι Έλληνες δεν θέλουν χρήματα για να σώσουν ένα παιδί στο Αιγαίο ή για να δώσουν ένα πιάτο φαγητό στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη. «Θέλετε να μπούμε στο παζάρι όπως η Τουρκία; Να λέμε ότι θα αφήνουμε τους ανθρώπους να πνίγονται και ότι θα τους μεταφέρουμε κρυφά σε άλλες χώρες;» διερωτήθηκε στο ίδιο πνεύμα απευθυνόμενος στη ΝΔ ο πρωθυπουργός.

 

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα αλλά πολιτικά και γεωπολιτικά αντισταθμίσματα. Αντέτεινε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι εκείνη ήταν που αποπειράθηκε να συνδέσει το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας με το προσφυγικό. «Ποιος συνέδεσε το προσφυγικό με το πρόγραμμα που τρέχει και με το χρέος; Εμείς ή εσείς;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο βουλευτής της ΝΔ.

 

Ο κ. Τσίπρας και ο Γ. Κουμουτσάκος ήρθαν σε αντιπαράθεση για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες». «Εμείς δεν είμαστε ΝΔ για να χαρακτηρίζουμε τις προσφυγικές ροές, ως “ροές λαθρομεταναστών” είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. «Αναγνωρίζω ότι τώρα έχετε συνειδητοποιήσει τη διαφορά και έχετε σταματήσει να επιμένετε σε αναφορές που κακό σε εσάς και την πατρίδα» είπε ο κ. Τσίπρας στη ΝΔ. Απαντώντας ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι όποιος επιβαίνει παράνομα σε ένα μέσο ονομάζεται λαθρεπιβάτης και αναφέρθηκε σε όρους όπως «λαθραναγνώστης και λαθροκυνηγός». «Δαιμονοποιείτε ένα όρο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και ρώτησε: «θέλετε να κάνουμε πόλεμο λέξεων ή να λύσουμε το πρόβλημα;» Ο κ. Τσίπρας επανήλθε, όμως, στο θέμα και σημείωσε ότι δεν ανάμενε από τον κ. Κουμουτσάκο να υιοθετήσει αυτόν τον όρο. Πάντως ο κ. Κουμουτσάκος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "λαθρομετανάστης".

 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει λυθεί πια το ζήτημα των ενδεχόμενων κοινών περιπολιών με την Τουρκία. «Οι ευρωπαίοι μιλούν πλέον μόνο για συντονισμένες περιπολίες» είπε και συμπλήρωσε ότι οι κοινές περιπολίες στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα είναι αναποτελεσματικές γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η διάσωση. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα πέτυχε να δημιουργηθούν hot spots για πρόσφυγες στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή αλλά και να καταπολεμηθούν οι διακινητές στην Τουρκία. Τόνισε, πάντως, ότι η Ελλάδα τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων και την επίλυση του Κυπριακού.

 

 

πηγή: news247.gr

Διαβάστηκε 75 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα