Εκτύπωση αυτής της σελίδας
30
Ιανουαρίου

Έρευνα της Prorata δείχνει ενίσχυση του δικομματισμού

Κατηγορία Πολιτική

Ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων -ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία η διαπραγμάτευση μοιάζει να καρκινοβατεί, με τους δανειστές να ασκούν πιέσεις για νέα μέτρα και την πολιτική πόλωση να αυξάνεται στο εσωτερικό, σε πεδία όπως η οικονομία και τα φαινόμενα διαπλοκής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τι δείχνει η έρευνα «Σφυγμός» της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών.

 

Σε επίπεδο δυνητικής εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται έως το 21% (18% τον Νοέμβριο), η Ν.Δ. έως το 33% (29%), η Χρυσή Αυγή έως το 8% (10%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη έως το 14% (10%), το ΚΚΕ 12% (14%), το ΠΟΤΑΜΙ 8% (8%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. 4% (5%), η Ενωση Κεντρώων έως το 7% (8%), η Λαϊκή Ενότητα έως το 4% (3%) και η Πλεύση Ελευθερίας έως το 7% (7%).

 

Στο ερώτημα εάν επιθυμούν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οι συμμετέχοντες απαντούν 56% «όχι», 38% «ναι» (μεγαλύτερο κατά έξι μονάδες από τον Δεκέμβριο) και 6% «Δ.Ξ./Δ.Α.».

 

Το 66% συμφωνεί ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα του συστήματος», το 62% ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αντισυστημικός, το 61% ότι «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωησ», το 62% ότι οι ΑΝΕΛ «δεν ταιριάζουν ιδεολογικόα με τον ΣΥΡΙΖΑ», το 49% «ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασωθεί με προσπάθειες όπως υατή των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη», το 42% ότι «το Ποτάμι δεν είναι πλέον παρά η ουρά του ΠΑΣΟΚ».

 

Το 61% αισθάνεται μεγάλο φόβο, το 74% μεγάλο και υπερβολικό φόβο, ενώ το 49% καθόλου ελπίδα.

 

Σχετικά με τις ιδιότητες των πολιτικών αρχηγών:

Το 50% δηλώνει ότι το επίθετο «έντιμος» δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους Τσίπρα -Μητσοτάκη.  Το 26% επιλέγει τον αρχηγό της ΝΔ και το 18% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στο απόμακρος το 26% λέει «και οι δύο το ίδιο», το 24% ο Μητσοτάκης, το 22% ο Τσίπρας.

 

Στο «αποτελεσματικός» το 51% δηλώνει «κανένας από τους δύο, το 28% ο Μητσοτάκης και το 11% ο Τσίπρας.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 109 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)