ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:30:40μ.μ.
02
Ιουλίου

Εργασιακά και 2η αξιολόγηση «πονοκέφαλος» για την κυβερνηση

Κατηγορία Πολιτική

Tο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο  το φετινό καλοκαίρι να μην θυμίσει σε τίποτα, τουλάχιστον επικοινωνιακά,  το περσινό της οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και η έναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση βρίσκονται σε πρώτο πλάνο από το Μαξίμου, το οποίο εξ’ αντικειμένου θέλει να προβάλει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις καταδεικνύοντας ότι  παραμένει πιστό τουλάχιστον στις προγραμματικές του δεσμεύσεις που δεν σχετίζονται με το μνημόνιο.

 

Ωστόσο, έντονη κινητικότητα καταγράφεται ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Ο φάκελος των εργασιακών θα ανοίξει επισήμως και όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης «θα δώσουμε τη μάχη και θα συζητήσουμε με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς».

 

Ο εκλογικός νόμος φέρνει διεργασίες

 

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να ανοίξει διάπλατα τη συζήτηση για θεσμικές αλλαγές δείχνει ότι εν πρώτοις επιθυμία του ήταν να εξασφαλίσει ένα συναινετικό κλίμα. Για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από την επόμενη εθνική αναμέτρηση άλλωστε, χρειάζονται 200 βουλευτές.

 

Ωστόσο, ο παραπάνω αριθμός είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Στην κυβερνητική πρόταση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πλαφόν για να… διευκολυνθεί ο Περισσός (καθότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο δίχως την κατάργησή του). Το πρεσάρισμα ωστόσο πρόκειται να συνεχιστεί. «θα ψηφίσει κατάργηση του μπόνους ή θα συνταχθεί με την πρόταση που στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης;», είναι το ερώτημα που θέτει το Μαξίμου.

 

Κατά τα λοιπά, η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων χαρακτηρίζεται «θετική», ενώ από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις θα γίνουν διεργασίες με το.. βλέμμα βέβαια και στην «επόμενη μέρα» και στις τυχόν συνεργασίες που θα προκύψουν.

 

Στοίχημα τα εργασιακά

 

Στο τραπέζι της επόμενης διαπραγμάτευσης  θα βρεθούν τα εργασιακά με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις, ενώ αλλαγές αναμένονται και στο νέο συνδικαλιστικό νόμο. Η κυβέρνηση δείχνει να προετοιμάζεται και για νέες φουρτούνες.

 

Προς το παρόν πάντως, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το δικό της μοντέλο βρίσκεται στον αντίποδα πρακτικών όπως οι ομαδικές απολύσεις. Αντιθέτως, τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προετοιμάζει το έδαφος υπογραμμίζοντας πως η προοπτική της κυβέρνησης για τα εργασιακά, «δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και στη μείωση του μισθολογικού κόστους».

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 85 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα