ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:47:01π.μ.
19
Οκτωβρίου

Γιατί ο Τσίπρας ποντάρει στον Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

Κατηγορία Πολιτική

Τελευταία ευκαιρία ως προς το να λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους συνιστά για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε αργά το μεσημέρι της Τρίτης (18/10/2016) ο ραδιοσταθμός «REAL FM», στις 14 και 15 Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει επιβεβαιώσει την έλευση του κ. Ομπάμα στη χώρα μας, εντούτοις η κυβέρνηση δείχνει να προσδίδει εδώ και καιρό ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψή του, καθώς το Βερολίνο έχει ανάψει «κόκκινο» σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους πριν από τις γερμανικές εθνικές εκλογές.

 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως η επίσκεψη του κ. Ομπάμα ίσως είναι το «κλειδί» για τη λύση στο ζήτημα του χρέους και μια μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να κερδίσει πόντους, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που επιμένει να ακολουθεί

 

«Πυρετός» στο τρίγωνο Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης

 

Βάσει, πάντα, του ρεπορτάζ του «REAL FM», ο κ. Ομπάμα θα έχει επαφές κατά την περιοδεία του και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συνιστά έναν σημαντικό «παίκτη» στην ελληνική υπόθεση.

 

Όπως όλα δείχνουν και εφόσον επιβεβαιωθεί τελικώς το ραντεβού Τσίπρα – Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δει την κα Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Η είδηση σχετικά με την περιοδεία του αρχηγού του αμερικανικού κράτους έχει προκαλέσει μούδιασμα στα «στρατηγεία» των ευρωπαϊκών Θεσμών, αφού ο κ. Ομπάμα έχει αναγάγει σε ζήτημα υψίστης σημασίας την εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης για το ελληνικό χρέος.

 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το Βερολίνο εμφανίζεται προβληματισμένο, αφού η Ουάσινγκτον δείχνει να μη θέλει να ακολουθήσει τη «γερμανική λύση» των Μέρκελ και Σόιμπλε, που επιθυμούν πάση θυσία να παραπέμψουν στις καλένδες το χρέος της χώρας μας.

 

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής εν όψει των προτάσεων που ενδεχομένως θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, το ταξίδι του κ. Ομπάμα στην Αθήνα, γίνεται δεκτό με μεγαλύτερη θέρμη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φαίνεται πως κινείται στη γραμμή Ομπάμα, ήτοι στην εξεύρεση λύσης για το χρέος, γεγονός που, ούτως ή άλλως, τον τοποθετεί απέναντι στις οδηγίες του Βερολίνου.

 

Τι επιδιώκει ο Μπαράκ Ομπάμα

 

Ένα σημείο που θα πρέπει να αναλυθεί είναι ο πραγματικός στόχος του προέδρου των ΗΠΑ. Δεν θα πρέπει κανείς να λησμονεί το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα βρίσκεται σχεδόν δύο μήνες πριν τη λήξη της δεύτερης και τελευταίας θητείας του στον προεδρικό θώκο της «Αστερόεσσας».

 

Εκείνο, λοιπόν, που επιδιώκει, όπως όλα δείχνουν, είναι ένα «γκραν φινάλε» για τη διακυβέρνησή του: Με απλά λόγια, θέλει να συνδέσει το όνομά του με μια λύση ουσίας σε ό,τι αφορά τον «Γόρδιο Δεσμό» του ελληνικού χρέους.

 

Η υστεροφημία, άλλωστε, είναι πολύ μεγάλο πράγμα…

 

Αντίστροφη μέτρηση για τον Αλέξη Τσίπρα

 

Στον αντίποδα του «χαλαρού» Ομπάμα, ωστόσο, βρίσκεται ο «πρεσαρισμένος» Τσίπρας. Και τούτο γιατί πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μπροστά του έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δεχθεί σίγουρα πολλαπλά τηλεφωνήματα από το δίπολο Βερολίνου-Βρυξελλών για το τι πρέπει, αλλά και τι δεν πρέπει να πει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

 

Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας ουδείς το γνωρίζει. Ωστόσο, ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως η άφιξη του κ. Ομπάμα στη χώρα μας είναι, ουσιαστικά, το τελευταίο, ίσως, «καλό χαρτί» που έχει στα χέρια, για να ρελανσάρει στην παρτίδα της διαπραγμάτευσης.

 

Εάν παίξει σωστά, ίσως και να καταφέρει να κερδίσει έναν ελάχιστο πολιτικό χρόνο. Εάν πάλι τα «θαλασσώσει», τότε θα δρομολογήσει διά της στάσης του ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

 

Η κλεψύδρα μετρά ήδη αντίστροφα…

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 141 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα