Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Μαρτίου

«Χάνεται» και το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Κατηγορία Πολιτική

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει δεχτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021 στο προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είναι ήδη έτοιμο. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας.

«Ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του προγράμματος και της βιωσιμότητας του χρέους». Με τη φράση αυτή κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ευχήθηκε... «καλό Πάσχα» γκρεμίζοντας τις ελπίδες για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε μεγάλο βαθμό και σε αυτό της 7ης Απριλίου.



«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θέλει 2% πλεονάσματα και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος εννοώντας ότι η χαλάρωση του κλοιού της λιτότητας δεν είναι κάτι πιθανό να συμβεί.



Την Πέμπτη διαψεύστηκαν από τις Βρυξέλλες και δύο ακόμη «ευνοϊκές εκδοχές» οι οποίες προέκυψαν από την ενημέρωση που παρείχαν την Τετάρτη ο κ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.



Πρώτον, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι θα μπορούσαν να αναβληθούν τα εργασιακά για την 3η αξιολόγηση και να κλείσει η συμφωνία χωρίς αυτά. Ο ίδιος αξιωματούχος που έκανε τη χθεσινή ενημέρωση στις Βρυξέλλες τόνισε ότι το να πάνε στην 3η αξιολόγηση τα εργασιακά «είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας που δεν ξέρω πώς να σας το πω. Ξεχάστε το». Απορημένος με τη συζήτηση αυτή φάνηκε την Πέμπτη το βράδυ και κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου (συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου). Κάπως έτσι το «μασάζ» προς τους βουλευτές έμεινε στη μέση.


Δεύτερον, η άποψη ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι σε αποδρομή άρα και το περιεχόμενο της επιστολής του (προς το ολλανδικό κοινοβούλιο) για το πώς θα εφαρμόζονται τα αντίμετρα δεν είναι αυτό που ισχύει, διαψεύστηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις. Η άποψη αυτή εκφράστηκε από κορυφαίο παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη. Το Εργατικό Κόμμα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών υπέστη ιστορική ήττα αλλά ο ίδιος επέμεινε την Πέμπτη ότι η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί ως τον Ιανουάριο του 2018. «Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018» τόνσει μέσω του εκπροσώπου του Μισέλ Ρέινς.



«Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του Eurogroup, ανεξαρτήτως προσώπου, εκφράζει τη βούληση και τις αποφάσεις των 17 κρατών μελών και δεν διατυπώνει προσωπικές απόψεις» έλεγαν την Πέμπτη ευρωπαϊκές πηγές.



Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τους Θεσμούς. Η έκβαση της για τις συντάξεις και τα εργασιακά θα καθορίσει την πορεία ως το Eurogroup της Δευτέρας με στόχο να επιστρέψουν από την Τρίτη οι Θεσμοί στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)