ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 8:18:58π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
20
Νοεμβρίου

Οι 10+30 μέρες που κρίνουν κυβέρνηση και χρέος

Κατηγορία Πολιτική

Η εντολή στην κυβέρνηση να διαβεί το Ρουβίκωνα των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης είναι σαφής από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ρίχνει όλες τις δυνάμεις στην εκπλήρωση του στόχου για ελάφρυνση του χρέους.

Την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως οι εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι υπαρκτές αλλά μπορούν να γεφυρωθούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος με συνέντευξή του στην Αυγή δίνει το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού: «Βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου και είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε απέναντι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πορτ παρόλ του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία, προσδοκώντας την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

 

Και μπορεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να είναι πιο κοντά, δεδομένου ότι ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει αποδεχθεί πως θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup, ενώ ήδη έχει γίνει γνωστό πως θα ποσοτικοποιηθούν με 12 νομοσχέδια έναντι ελάφρυνσης 65 δισ. ευρώ, ωστόσο η μάχη πλέον δίδεται για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν το μονοπάτι της σταθερότητας σε βάθος δεκαετίας για να μπει σε σταθερή τροχιά η οικονομία.

 

Εξάλλου, ο φόβος πως εάν αυτό δεν επιτευχθεί η οικονομία θα οπισθοχωρήσει σε συνθήκες αβεβαιότητας αντίστοιχες με αυτές του καλοκαιριού του 2015 είναι υπαρκτός στην Ηρώδου Αττικού, με το σχετικό μήνυμα να στέλνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω της Wall Street Journal προς τους εταίρους και τον διαρκή κίνδυνο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας να μην χαθεί μία ιστορική ευκαιρία εξόδου από την κρίση.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, όλο το Σαββατοκύριακο η μία σύσκεψη διαδεχόταν την άλλη, ενώ άπαντες τελούν εν αναμονή του πρώτου κειμένου συμφωνίας που θα παραδώσουν οι τέσσερις θεσμοί στην κυβέρνηση. Σε αυτό αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν τόσο οι διαφωνίες που παραμένουν για όλα τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης, κυριότερα εκ των οποίων είναι το δημοσιονομικό, το εργασιακό, και το θέμα της χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και το κατά πόσο ο στόχος για ολοκλήρωση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη παραμένει εφικτός.

 

Η μεγαλύτερη μάχη στις εκκρεμότητες δίνεται για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις ομαδικές απολύσεις.

 

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με χρονικό ορίζοντα σε πρώτη φάση την 28η Νοεμβρίου, προκειμένου στο EuroWorking Group να υπάρξει staff level agreement. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου συγκλίνουν, όπως τονίζουν επιτελείς της κυβέρνησης, οι θετικές τοποθετήσεις τόσο του Τόμας Βίζερ και του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και της Κομισιόν, η οποία μέσω του Πιερ Μοσκοβισί επιμένει στο τέλος της λιτότητας παρά τη σκληρή αντίθεση του Βερολίνου.

 

Την ίδια ώρα, ενδεικτική της πίστης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στροφή στο χρέος, είναι η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το «μασάζ» για τα νομοσχέδια που θα δοκιμάσουν εκ νέου την κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι τις αρχές του έτους, με αιχμή του δόρατος την επίτευξη του στόχου για το χρέος.

 

 


Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 215 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα