ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 2:49:25π.μ.
11
Φεβρουαρίου

Οι 30 μέρες του Κυριάκου στο τιμόνι της ΝΔ

Κατηγορία Πολιτική

Σε απολογισμό των τριάντα πρώτων ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία προβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να επικεντρώνεται στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας,

στον απόηχο της ανακοίνωσης των υπογραφών για τη μετακόμιση της ΝΔ στο νέο οικονομικότερο κτήριο της Πειραιώς.

 

Η ΝΔ αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους με αφορμή την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που παρακάμπτει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και προχωρά - εφόσον περάσει από τη Βουλή - στη δημοπράτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για προσχηματικό αγώνα του πρωθυπουργού ενάντια στη διαπλοκή, αφού «την ώρα που αντισυνταγματικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τις άδειες από το αρμόδιο ΕΣΡ ουσιαστικά χτίζει ένα δικό του σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του».

 

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την πρωτοβουλία Τσίπρα και την αλλαγή της ατζέντας με τις άδειες εκτιμούν ότι, δεδομένου πως η παράκαμψη του ΕΣΡ όπως προεξοφλούν θα εκπέσει στα δικαστήρια ως αντισυνταγματική, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να χτίσουν ένα άλλοθι για τυχόν εμπλοκή των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο της αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στελέχη της Συγγρού πως σε περίπτωση αδιεξόδου που θα αναγκάσει σε ηρωϊκή έξοδο την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρατεύσει εκ νέου το προεκλογικό μότο της μάχης με τη διαπλοκή, η οποία έριξε την κυβέρνηση.

 

Την ίδια ώρα στη Συγγρού επιχειρείται η άρθρωση πολιτικού λόγου και συγκεκριμένων αντιπροτάσεων για το Ασφαλιστικό, μετά το αίτημα για απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν πως το 1,8 δισ. του Ασφαλιστικού αποτελεί τον λογαριασμό της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και σημειώνουν πως βάση συζήτησης θα είναι οι προτάσεις που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκονται και πρόσθετες θέσεις που μπορούν να αντισταθμίσουν τα βάρη από την "αναγκαία" οπως τονίζουν ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιπροτείνει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, τον εξορθολογισμό των επιχορηγήσεων στα ευγενή ταμεία, την δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων για αγρότες, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την χορήγηση κινήτρων για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.

 

Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως το αίτημα για απόσυρση του Ασφαλιστικού δεν αποτελεί στείρα αντιπολίτευση αλλά αναδεικνύει το πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής πρότασης. Μάλιστα, προαναγγέλουν πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για διάλογο με όλους τους φορείς, προκειμένου ο ίδιος ο πρόεδρος να αναδείξει τα σημεία πάνω στα οποία πιστεύει η ΝΔ ότι πρέπει να κινηθεί το Ασφαλιστικό, με ακρογωνιαίο λίθο της γαλάζιας προσέγγισης ότι «το ζήτημα μπορεί να λυθεί επί της ουσίας μόνο εάν υπάρξει εν γένει ανάπτυξη της οικονομίας και υποχώρηση της ανεργίας και τυχόν επιβαρύνσεις στις παραγωγικές δυνάμεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων».

 

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη συνεχίζει τις επαφές του για το προσφυγικό, με κορύφωση την παρουσία του την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ εφόσον παραβρεθεί. Στη Νέα Δημοκρατία έχει σημάνει συναγερμός για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τους διακινητές, κατόπιν συνεννόησης της Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρατηρούν προσεκτικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς εκφράζονται φόβοι για τυχόν ασάφειες ή υποχωρήσεις που μπορεί να αφήσουν πεδίο για να εγείρει η Άγκυρα ζητήματα γκρίζων ζωνών. Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία από τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού εθνικού ζητήματος, που όπως τονίζουν «αφέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων Μέρκελ και Νταβούτογλου και ήρθε ως ειλημμένη απόφαση».

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 95 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα