ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:07:28π.μ.
21
Νοεμβρίου

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και περιμένει το Eurogroup για το χρέος

Κατηγορία Πολιτική

Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος ευελπιστεί η κυβέρνηση πληρώνοντας βέβαια με νέα μέτρα το κόστος της ελάφρυνσης, ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο.

Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται με ορίζοντα το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στοχεύοντας να αποσπάσει εκεί την έγκριση του κειμένου συμφωνίας νομοθετώντας το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και ανοίγοντας έτσι την σχετική συζήτηση μεταξύ των δανειστών.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα αυγή εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης: Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, οι προϋποθέσεις αλλά και η βούληση να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση στην ώρα της. Εξάλλου οι περισσότεροι εκ των θεσμών βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όμως και το ΔΝΤ να πάρει επιτέλους σαφείς αποφάσεις σε ότι αφορά τη θέση του στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση επιθυμεί όχι μόνο να δει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά και την συγκεκριμενοποίησή τους. Ο ESM πάντως έχει ήδη επεξεργαστεί το πρώτο πακέτο, που προβλέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής στα 32,5 χρόνια από 28 που είναι σήμερα αλλά και την μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό περί το 1%.

 

Στην αντιπολίτευση η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η κυβέρνηση προκειμένου να μην χάσει την κυβερνητική εξουσία θα ψηφίσει νέα μέτρα χωρίς να λογαριάζει το κοινωνικό κόστος από τα νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων. Στελέχη της ΝΔ μιλάνε για υποχωρήσεις της κυβέρνησης ώστε να κλείσει με κάθε τρόπο η δεύτερη αξιολόγηση. Εκτός της ΝΔ και η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα κάνει για άλλη μια φορά μια δήθεν διαπραγμάτευση: Φοβάμαι ότι και αυτή τη φορά θα ξαναδούμε το ίδιο έργο, με τίτλο «η Κυβέρνηση βγάζει φλας αριστερά και το κόβει όλο δεξιά».

 

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το προσχέδιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που προετοίμασαν οι Θεσμοί. Σύμφωνα με αυτό, στα δημοσιονομικά , το χάσμα για το 2017 γεφυρώθηκε μιας και η τρύπα που απομένει είναι μόλις 50 εκατομμύρια. Για το 2018 όμως η απόσταση αποτιμάται στα 600 εκ.και αυτό γιατί οι δανειστές δεν δέχονται να καλυφθεί από την υπεραπόδοση εσόδων.

 

Στα εργασιακά η κατάσταση είναι πιο σκληρή, αφού το ΔΝΤ ζητά να αυξηθεί στο 10% το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, να μην απαιτείται προέγκριση τους από τον εκάστοτε Υπουργό και δεν συζητά να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, που τώρα έχει επιβάλει να γίνεται με απόφαση Υπουργού άρα αλυσιδωτά ανθίσταται στην πρόθεση της κυβέρνησης για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

 

Απρόβλεπτος σύμμαχος στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Βασίλης Λεβέντης : Αν μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών και ο αριθμός τους σε 200, μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, εντοπιστούν οι αργόμισθοι στο δημόσιο η χώρα μπορεί να ορθοποδήσει.

 

Για τέταρτο μνημόνιο προ των πυλών κάνουν λόγο τα υπόλοιπα κόμματα της αντί αντιπολίτευσης.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 225 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα