Εκτύπωση αυτής της σελίδας
28
Νοεμβρίου

«Ηρωική» έξοδο της κυβέρνησης με προκήρυξη εκλογών βλέπει η ΝΔ

Κατηγορία Πολιτική

Σε δύο πυλώνες βασίζει το αφήγημά του στην πορεία προς τις κάλπες, όποτε αυτές προκύψουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επενδύει τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό του ανοίγματος σε νέες εκλογικές δεξαμενές πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς.

Στη ΝΔ δεν κρύβουν τους φόβους τους για τυχόν νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, ενδεχόμενο το οποίο όπως λένε είτε θα αναγκάσει σε νέα άτακτη υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της την κυβέρνηση, είτε θα ανοίξει την πόρτα για μία «ηρωική» έξοδο με προκήρυξη εκλογών σε κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ο στενός συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «ομολογία πρόωρων εκλογών» από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα όσα είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Έτσι, την ώρα που η Συμφωνία Αλήθειας αποτελεί το βασικό αφήγημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ως αιχμή του δόρατος σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και περιοδείες του, ο «πατριωτισμός της αλήθειας» αποτελεί τον Δούρρειο Ίππο για ένα ακροατήριο ευρύτερο αυτού των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μπορεί να παγιώσει και να διευρύνει το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος, με το βλέμμα πάντοτε στην προοπτική της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

 

Τούτο βέβαια, τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δεν συνεπάγεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις την επομένη των εκλογών, ακόμα και στην περίπτωση που η αυτοδυναμία έχει εξασφαλιστεί στις κάλπες.

 

Διόλου τυχαία και στα δύο αφηγήματα κυριαρχεί η «αλήθεια», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύει τα μάλα στα αλλεπάλληλα ψέματα που καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους ψηφοφόρους του και τον ελληνικό λαό.

 

«Απέναντι στον καιροσκοπικό λαϊκισμό, αντιτάσσουμε τον πατριωτισμό της αλήθειας. Προτείνουμε στους πολίτες μια συμφωνία αλήθειας, συνέπειας, υπευθυνότητας, αποτελεσματικότητας και, τελικά, πραγματικής ελπίδας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, συμπυκνώνοντας το γαλάζιο αφήγημα απέναντι στις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών.

 

Έτσι, αρχής γενομένης από την κοινή παρουσία του προέδρου της ΝΔ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου, όπου «εγκαινίασε» τον πατριωτισμό της αλήθειας, η ΝΔ εντείνει το πλάνο άλωσης της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, προτάσσοντας τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να αποτελέσουν συγκολλητική ουσία και να παραμερίσουν τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Κοινή συνισταμένη δεν είναι άλλη από τα καταστροφικά αποτελέσματα για τα οποία εγκαλεί η ΝΔ την κυβέρνηση τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο στο προσφυγικό και εσχάτως ακόμα και στα εθνικά ζητήματα, στα οποία και αποδίδουν την επιμονή στην ανάγκη πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

 

Την ίδια ώρα με ιδιαίτερη προσοχή αλλά χωρίς να προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις, παρατηρούν στη ΝΔ τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται σε κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Τυχόν αποφάσεις σύμπλευσης σε μεταγενέστερο χρόνο δεν μπορούν να αποκλειστούν, ωστόσο επί του παρόντος στη ΝΔ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και χαμηλούς τόνους για δύο λόγους: Αφενός για να μην κατηγορηθούν για εισοδισμό και θεωρίες «αποστασίας», αφετέρου για να ωριμάσουν οι συνθήκες σε εσωκομματικό επίπεδο, καθώς δεν αποτελεί μυστικό πως ορισμένα πρόσωπα, κυρίως προερχόμενα από το πάλαι ποτέ Κίνημα, αποτελούν casus belli για κέντρα εξουσίας της Πειραιώς.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 261 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)