Εκτύπωση αυτής της σελίδας
19
Μαρτίου

«Καμπανάκι» από τις τράπεζες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης - Το βλέμμα στραμμένο στον Μάιο

Κατηγορία Πολιτική

Ολοταχώς σε ένα χαμένο πρώτο εξάμηνο οδεύει η οικονομία από την αναβολή της συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα από Eurogroup σε Eurogroup, με τις τράπεζες να εκπέμπουν ήδη σήμα κινδύνου και την πιστωτική ασφυξία να επιστρέφει.

Επιχειρώντας να υπερασπίσει «κόκκινες γραμμές», που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να διαγράψει, το οικονομικό επιτελείο και συνολικά η κυβέρνηση προσπαθούν απεγνωσμένα να βελτιώσουν την εικόνα της συμφωνίας που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου. Ενα πακέτο ούτως άλλως «υφεσιακό» αφού φέρνει σίγουρα νέες περικοπές ύψους 4,5 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά (μαζί με τις απώλειες σε φόρους και ανάπτυξη) τα οποία θα έχουν καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 3,6 δισ. ευρώ.

 

Τα μέτρα αυτά θα μετουσιωθούν σε πράξη μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου σε μέσα επίπεδα στα 6.000 ευρώ από το 2019 και μείωση τουλάχιστον του 50% της προσωπικής διαφοράς στις «παλιές» συντάξεις, με το χρόνο εφαρμογής του μέτρου να βρίσκεται ακόμη από συζήτηση.

 

Το χειρότερο είναι ότι οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν ότι τα αντίμετρα θα πρέπει να έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα απορρίπτοντας επιδοματική λογική μέτρων όπως η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους, η χρηματοδότηση των σχολικών γευμάτων και η επιδότηση ενοικίου για ανέργους.

 

Οι προτάσεις των θεσμών για τα αντισταθμιστικά μέτρα αντιστρέφουν την εικόνα που προσπάθησε να δώσει το οικονομικό επιτελείο με τη φορολογική μεταρρύθμιση του Μαΐου 2016 ότι ελάφρυνε τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα σε βάρος των πλουσίων. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει η ελληνική πλευρά μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, ενώ στα φυσικά πρόσωπα θεωρούν ότι θα πρέπει να μειωθούν πρώτα οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, αφού τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα είναι κατά τεκμήριο «εργοδότες». Ζητούν η κοινωνική πολιτική να συγκεντρωθεί ίσως στην αύξηση του ΕΦΚΑ ως βασικού μοχλού κοινωνικής προστασίας και όχι σε επιμέρους επιδόματα και χρηματοδοτήσεις αμφίβολου αποτελέσματος.

 

Αντιδρούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% θεωρώντας το βασικό φόρο για τα ακίνητα ως έναν από τους πλέον αποδοτικούς. Συζητούν όμως μια μείωση της τάξης του 10%-15% για τους περίπου 600.000 ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο επειδή έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ. Εκτός από τα μέτρα και τα αντίμετρα το οικονομικό επιτελείο δείχνει ανυποχώρητο και στο εργασιακό, παρά τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ότι χωρίς τις αλλαγές στην αγορά εργασίας συμφωνία δεν κλείνει.

 

Καθυστέρηση

Ενώ λοιπόν το οικονομικό επιτελείο επιμένει να καθυστερεί, άλλη μια υποχώρηση, που θα γίνει το αργότερο μέχρι και τον Ιούνιο, «αναθεωρεί» προς το χειρότερο και τις προοπτικές της οικονομίας. Το πιο ηχηρό μήνυμα έρχεται από τις τράπεζες με την αύξηση των «κόκκινων» δανείων (υπολογίζεται πλέον στο 1 δισ. ευρώ), τη συνεχή μείωση των καταθέσεων και την επαναφορά στο δανεισμό από τον ELA. Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί στην επίσκεψή της στην Ελλάδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για απογοήτευση από την αναστροφή της θετικής πορείας των ελληνικών τραπεζών το πρώτο δίμηνο του χρόνου.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 239 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)