ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:47:44μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
21
Φεβρουαρίου

Κατρούγκαλος: Σύντομα θα έχουμε συμφωνία και με τους αγρότες και για την αξιολόγηση

Κατηγορία Πολιτική

Την αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία

τόσο με τους δανειστές για την αξιολόγηση, όσο και με τους αγρότες, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από την 27η Μαρτίου». Ακόμη, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία και στο θέμα των αγροτών, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών αναμένονται άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο και σύντομα μετά από αυτούς θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων, καθώς, όπως τόνισε, σε τεχνικό επίπεδο έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η ανταλλαγή ποσοτικών στοιχείων. «Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία - τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους - στην γενική γεωμετρία και την αρχιτεκτονική του νόμου. Και το ΔΝΤ, πρόσθεσε, δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. «Υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα να λήξουν, θεωρώ όμως ότι η τεχνική προετοιμασία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, έχει προετοιμάσει το έδαφος και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πολύ σύντομα», ανέφερε.

 

Κληθείς να απαντήσει αν οι εταίροι συμφωνούν με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που εισηγείται η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι εκεί εντοπίζεται μια από τις βασικές διαφορές, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αφορούν «το αν θα υπάρχει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, αλλά την αναλογία μεταξύ του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους, που εμείς το θέλουμε πιο έντονο, και αυτού που επιθυμούν περισσότερο οι ίδιοι, να υπάρχει μια ευθεία αναλογικότητα ανάμεσα στις εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές». Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει στους Θεσμούς πως αυτά τα θέματα αφορούν κυριαρχική απόφαση του ελληνικού κράτους. «Από το σημείο που εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας για την μείωση της δαπάνης, το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικών που θα ακολουθήσουμε είναι προφανώς εκτός μνημονίου και επομένως εκτός της ατζέντας διαπραγμάτευσης. Επιμένουμε σε αυτό. Αν θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο τους αδύναμους και τους φτωχούς, αυτό αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, όχι στην συζήτηση με τους εταίρους», τόνισε.

 

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι εταίροι, πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο», πρόσθεσε. «Είμαι αισιόδοξος, χωρίς να αναιρώ το γεγονός ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι - και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση», δήλωσε.

 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος και σε ό,τι αφορά την έκβαση της συνάντησης μεθαύριο του πρωθυπουργού με τους αγρότες. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.

 

 

 

πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 101 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα