ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:20:41μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
29
Σεπτεμβρίου

Με άγριες διαθέσεις έρχεται στην Αθήνα η τρόικα

Κατηγορία Πολιτική

Με σκληρή ατζέντα καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα για την κρίσιμη 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη, έχει αρχίσει σειρά επαφών προετοιμασίας με συναδέλφους του στα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία.

 

Ήδη, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, απήντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός με βάσει αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση».

 

Το ίδιο στέλεχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης την Τρίτη του υπουργού Εργασίας με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, και εκτίμησε ότι θα είναι θετικό.

 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναχωρεί αύριο για τη Γενεύη απ' όπου θα επιστρέψει την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με την τρόϊκα.

 

Σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στις 11:00 και θα ακολουθήσουν: Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτη και ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:30 με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

 

Στην συνάντησή των κ.κ. Χαρδούβελη και Δένδια πρόκειται να εξετασθούν η πορεία των μεταρρυθμίσεων, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, καθώς επίσης και η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και η προώθηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την συνολική στήριξη της επιχειρηματικότητας, μεταξύ του οποίου περίαμβάνεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η αναμόρφωση του νόμου για τις ΑΕ και του Πτωχευτικού Κώδικα.

 

Οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις, αποφασισμένοι να πιέσουν για όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν (υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει 1.000 δράσεις), καθώς αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

 

Η τρόικα επιμένει να υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ επιμένουν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό -όπου η κυβέρνηση βάζει «βέτο»- αλλά και για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

 

Ως προς το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την άνοιξη του 2015.

 

Η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

 

Σημειώνεται ότι μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 191 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα