Εκτύπωση αυτής της σελίδας
07
Απριλίου

Με περίεργες διαθέσεις Σόιμπλε και ΔΝΤ στο Eurogroup της Μάλτας

Κατηγορία Πολιτική

Ένα εξαιρετικά κρίσιμο Eurogroup για το «ξεκλείδωμα» της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα αρχίζει στις 10 το πρωί της Παρασκευής. στην Μάλτα.

Στη Βαλέττα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι εργάζεται για συμφωνία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι όσο και αν δεν θέλουν κάποιοι η αξιολόγηση θα κλείσει.

 

Για την άτυπη σύνοδο του Ecofin βρίσκεται στη Μάλτα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

 

Βασικό θέμα διαφωνίας παραμένει πάντα αν οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ή ένα μέρος θα πάει το 2020. Το άλλο 1% (1,8 δισ. ευρώ) των μέτρων από τη μείωση του αφορολόγητου στα φαίνεται ότι πάει για το 2020 με το ΔΝΤ να ζητά να εφαρμοστούν από το 2019 αν χαθεί ο στόχος του 2018.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο τόνισε πως δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης,  στη Μάλτα.

 

Παρότι από το περιβάλλον των δύο αντρών δεν υπήρξε καμία «διαρροή» για την ατζέντα της συνάντησής τους στο Βερολίνο, θεωρείται βέβαιο πως συζητήθηκε αναλυτικά η συμβιβαστική πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

 

Το κλίμα φέρεται να ήταν θετικό γενώ Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ ταξίδεψαν μαζί για τη Μάλτα.

 

Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι κατά τη συνάντηση των δύο αντρών δεν επρόκειτο να συζητηθεί το ελληνικό χρέος.

 

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές «έδειχναν» το Βερολίνο πίσω από τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018, την επίτευξη στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.

 

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά και σημαντικά ζητήματα που ακόμη παραμένουν ανοιχτά για να κλείσει η αξιολόγηση, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Tζέρι Ράις στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά ζητήματα (τα οποία δεν προσδιόρισε) τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

 

Ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στη λεγόμενη τεχνική συμφωνία (staff level agreement).

 

Αναφορικά με το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία σημειωτέον την ερχόμενη Δευτέρα θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βερολίνο προσκεκλημένη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ- ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει -όπως είπε- να προηγηθεί του δεύτερου πυλώνα ο οποίος αφορά τη δέσμευση για την ελάφρυνση του Χρέους. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε περαιτέρω αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις που αφορούν τη διαδικασία του Δημοσίου Χρέους.

 

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος ο Τζ. Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες. Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αρκέστηκε να αναφέρει ότι όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 244 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)