×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Νοεμβρίου

ΜΕΤΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΠΟΧΗ ΜΕ… ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Κατηγορία Πολιτική

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Eurogroup πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες και μάλιστα με ελληνικό ενδιαφέρον.


Ουσιαστικά σήμερα ανοίγει η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, την οποία θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.


Ωστόσο, κύκλοι της Κομισιόν έσπευσαν χθες να διαψεύσουν τις ελληνικές προσδοκίες «αδειάζοντας» την ελληνική κυβέρνηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση ναι μεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά οι Ευρωπαίοι δε, θα ξεκαθαρίσουν πως η Ελλάδα δεν γίνεται να βγει από την επιτήρηση.


Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα έχει διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου.


Οι δανειστές επομένως θα εποπτεύουν τη χώρα μας αλλά με έναν άλλο τρόπο, που δεν θα λέγεται μνημόνιο αλλά κάπως διαφορετικά.


Ειδικότερα, η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο διαχείρισης, όπως συμβαίνει με το μνημόνιο, ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


«Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -περίπου 10 έως 15- κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
«Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να έχει ρόλο το ΔΝΤ, αλλά περιορισμένο.


Ως εκ τούτου η Ελλάδα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για ένα σημαντικό διάστημα μέσα στο 2015 θα ελέγχεται για την πρόοδο που θα επιτελεί όπως περίπου συμβαίνει τώρα - και η task force είναι αναγκαία για να παίξει το ρόλο που έπαιζε πάντα…


Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, τότε αφενός το να επιτευχθεί όντως συμφωνία αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι αρκετά δύσκολο, αφετέρου θα έχουμε το παράδοξο, η Ελλάδα να συνεχίσει να επιτηρείται από τον ΔΝΤ (που έχει χρηματοδοτήσει το 15% του προγράμματος) και η ΕΕ (που έχει βάλει το 85% των χρημάτων) να μένει εκτός.

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 269 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)