Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Ιουνίου

Οι 3 προτεραιότητες του Τσίπρα με στόχο την αποσυμφόρηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας

Κατηγορία Πολιτική

Τον υπέρ πάντων αγώνα για να γυρίσει το παιχνίδι δίνει η κυβέρνηση, με φόντο τη γενικευμένη δυσφορία της κοινωνίας έπειτα από τις μεγάλες υποχωρήσεις που έκανε σε όλα τα μέτωπα στο όνομα της αξιολόγησης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις δημοσκοπικές μετρήσεις και τις διαβάζουν με μεγάλη προσοχή. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα, παραδέχονται ότι το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα που τελείωσε η διαπραγμάτευση να γίνει δουλειά "και να βελτιωθούμε στην καθημερινότητα".


Εστιάζοντας την προσοχή τους στην επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί στις 10 την καθιερωμένη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Επιπλέον, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα καθώς θα εγκαινιάσει με ομιλία του στις 6 το απόγευμα τα "Ποσειδώνια 2016".


Αγωνία και τρεις στόχοι


Στην πρωθυπουργική ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ιεραρχούνται ψηλά τρία βασικά ζητήματα, από τα οποία βέβαια θα κριθεί εν πολλοίς η αποτελεσματικότητα ή μη των υπουργών, όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού. Τα ραντάρ του Μαξίμου άλλωστε είναι ανοικτά, με μία στενή ομάδα εμπίστων συνεργατών του κ. Τσίπρα να φιλτράρει σε καθημερινή βάση πρόσωπα και επιδόσεις.


Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου: Πρόκειται για μια μεγάλη βεντάλια από κρίσιμα ζητήματα τα οποία καλούνται να "τρέξουν" οι υπουργοί της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι " είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις". Μεταξύ άλλων, το πρωθυπουργικό περιβάλλον δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ (2014-2020), στην προώθηση και κατασκευή   μεγάλων έργων, στην  καταπολέμηση της ανεργίας (με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 150.000 άτομα) όπως βέβαια και στη βελτίωση των νοσοκομείων, όπου καταγράφονται τεράστια προβλήματα και ελλείψεις.


Θεσμικές αλλαγές: Με τη συζήτηση να φουντώνει ολοένα και περισσότερο, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να επισπεύσει τόσο τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο με πιθανή τη θεσμοθέτηση της απλή αναλογικής, αλλά και με τη Συνταγματική αναθεώρηση. Πηγές με πολύ καλή γνώση δεν αποκλείουν ακόμα και μέσα στη βδομάδα να συσταθούν ομάδες εργασίας γι'αυτό το σκοπό, αφού όπως εξηγούν "απαιτείται διαβούλευση, κοινωνικός και πολιτικός διάλογος". Όσο για την πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας για εκλογή ΠΤΔ από το λαό, τελεί επίσης υπό συζήτηση στο Μαξίμου.


Προσφυγικό: Μετά και από τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη, το Μαξίμου εξακολουθεί να παραδέχεται ότι πρέπει να επιταχύνει κι άλλο τη δουλειά για το προσφυγικό. Κατά πληροφορίες, η εκκένωση του Ελληνικού είναι η επόμενη προτεραιότητα, πλην όμως για να γίνει κάτι τέτοιο -όπως λένε- "θα πρέπει και να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες δομές για τους πρόσφυγες" .

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 119 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)