ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 12:34:33π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
05
Νοεμβρίου

Περιοδεία φρίκης στη Μυτιλήνη για Τσίπρα – Σουλτς

Κατηγορία Πολιτική

Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μυτιλήνη

με περισσότερους 15.000 πρόσφυγες «παγιδευμένους» εν μέσω απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα έχει τη δυνατότητα να δει ιδίοις όμμασι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ταξιδεύει σήμερα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

 

Από τα θετικά μηνύματα που επιχείρησαν να υπογραμμίσουν με την κοινή παρουσία τους στην πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων το πρωί της Τετάρτης, που συνοδεύθηκαν από χαμόγελα και φωτογραφίες, ο πρωθυπουργός και ο κ. Σουλτς αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο των άταφων νεκρών και των σορών που ξεβράζουν καθημερινά τα κύματα του ανατολικού Αιγαίου.

 

Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αναδείξει για πρώτη φορά το θέμα της άμεσης σύνδεσης της προσφυγικής κρίσης με τα «αγκάθια» των προαπαιτούμενων και τον Μάρτιν Σουλτς να γνέφει συγκαταβατικά, το ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου πλέον στρέφεται στον επικοινωνιακό αντίκτυπο που θα έχει η διήμερη περιοδεία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην ελληνική πραγματικότητα της διπλής κρίσης.

 

«Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων», τόνισε κατά τις δηλώσεις του ο κύριος Τσίπρας.

 

«Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

 

«Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε».

 

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συμφώνησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα και αναφέρθηκε «στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι «δίκαια» και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες. Πάντως, σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει κάποια θεσμική άμεση εμπλοκή μεταξύ του κουαρτέτου των πιστωτών.

 

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του ενόψει του ταξιδιού του στην Άγκυρα, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς, στάθηκαν στην ανάγκη διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και υπογράμμισαν την προοπτική δημιουργίας κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στα τουρκικά παράλια.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 103 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα