ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:00:04π.μ.
02
Απριλίου

Πιέσεις και παρασκήνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Κατηγορία Πολιτική

Με το «ορόσημο» του επόμενου Eurogroup της 7ης Απριλίου να φαίνεται να έχει χαθεί, μετά και τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι πληροφορίες παραπέμπουν συμφωνία Ελλάδας- θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα τέλη Απριλίου.

Στίγμα χρονοδιαγράμματος έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

 

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να την εγκρίνουμε σύντομα αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα. Είναι πολύ νωρίς» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup. «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι ανακοίνωση αλλά υπάρχει αυτή η πιθανότητα» σημείωσε ο ίδιος.

 

Το σκηνικό φαίνεται να τορπιλίζει η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόμπλε σχετικά με με τις περικοπής της συντάξεις, άποψη που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρουσιάστηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, έθεσε ζήτημα περικοπής έως 35% ενώ είχε ήδη συμφωνηθεί ποσοστό 20%. Μάλιστα την άποψή του φέρεται να υιοθετεί και το ΔΝΤ, το οποίο αναφέρει, μέσω εκπροσώπου του, πως οι συζητήσεις συνεχίζονται, όμως οι διαφορές παραμένουν. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι νωρίς για εικασίες περί επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έκανε λόγο για συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτήθεις από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο απάντησε: «Ναι θα έχουμε, αλλά ότι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ότι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε».

 

Νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σημείωνε πως δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τόνισε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών. «Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους» δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 253 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα