ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 - 7:33:49π.μ.

banner468x60

09
Φεβρουαρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Κατηγορία Πολιτική

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο διεθνής Τύπος τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης (11/02/2015).


Θετικά αντέδρασαν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Οι τίτλοι που επελέγησαν δείχνουν ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές.


Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρά αγκάθια και μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη.


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», καταγράφοντας μέρος των εξαγγελιών του στη Βουλή και σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».


Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση». Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι «βέβαιος πως η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αυτό που δεν θα διαπραγματευτούμε», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι η ιστορία και η αξιοπρέπεια του λαού μας».


Η Wall Street Journal κάνει αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».


Οι New York Times τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης». Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας». Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο κ Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος». Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι «έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».


Το CNN επικεντρώνεται στην άρνηση του Aλέξη Τσίπρα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου: «Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητάει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο όταν μια καλύτερη συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες»


«Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ» γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της El Mundo: «Ή θα ζητήσουν παράταση ή τίποτα» γράφει, επικαλούμενη πηγές από την κυβέρνηση Ραχόι. Ο τίτλος έχει να κάνει με τη σκληρή στάση που θα τηρήσει η Μαδρίτη στο Eurogroup, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση της Ελλάδας να υποχωρήσειο.


«Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση» είναι ο τίτλος του βρετανικού BBC, ενώ η Guardian σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα».


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» αναφέρει το Spiegel, ενώ η Welt υπήρξε πιο καυστική: «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο».


Στη Γαλλία η L'Express επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.


«O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη» γράφει η Le Monde.


«H Ελλάδα ξεκινά εβδομάδα υψηλού ρίσκου» είναι το θέμα που αναδεικνύει η Figaro. «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει χρόνο ούτε για να αναπνεύσει» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας: ψήφος εμπιστοσύνης, έκτακτο Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής. «Στην Αθήνα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά τα ταμεία του είναι άδεια» τονίζει χαρακτηριστικά.


H ιταλική Reppublica γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προκαλεί την ΕΕ: «Θα τηρήσω το προεκλογικό μου πρόγραμμα». Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε το μήνυμά του στην Ευρώπη ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πληρώσει το χρέος της, αλλά «συνομιλώντας με την ΕΕ και όχι με την τρόικα».


Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης στις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC αναφέρει ότι πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του με πρώτη προτεραιότητα τη σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή ρεύματος στους πιο αδύναμους. Σημειώνει ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και έχει καταψηφιστεί από τον ελληνικό λαό και πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση αυτού του προγράμματος. Το ABC στέκεται ιδιαίτερα και με έμφαση στη διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων από τη Γερμανία από την οποία διεκδικεί 162 δισεκ. ευρώ.

 

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 91 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα