Εκτύπωση αυτής της σελίδας
03
Ιανουαρίου

Προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης η κυβέρνηση

Κατηγορία Πολιτική

Από το Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη, πλην όμως εμφανίζονται διατεθειμένοι να τελειώνουν. Και στην προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός μέσα από το περίφημο «σημείο ισορροπίας» για το οποίο μιλούν όλοι οι κυβερνητικοί, προκρίνουν τη λύση του «κόφτη».

Διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσουν μέτρα για μετά το 2018.

 

Ερωτηματικό αν θα προσδιορίζονται τα μέτρα

 

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μηχανισμό που « θα δίνει αυξημένες εγγυήσεις», καθότι θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν θα πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει: Πρώτον, αν θα προσδιορίζονται τα πεδία περικοπών, καθότι η κυβέρνηση- επισήμως- δεν έχει υποχωρήσει και οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

 

Δεύτερον, αν τελικά οι δανειστές θα δεχτούν την εν λόγω πρόταση. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ ζητά διαρθρωτικά μέτρα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας.

 

Εξ’ αυτού του λόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να πει ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα» και τάχθηκε υπέρ της τήρησης του χρονοδιαγράμματος με στόχο στο πρώτο τρίμηνο του ’17 η χώρα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

«Αγκάθι» τα πλεονάσματα και ο ρόλος του ΔΝΤ

 

Την ίδια ώρα «αγκάθι» παραμένει το ύψος των πλεονασμάτων, όπως και η παραμονή ή μη στο Πρόγραμμα του Ταμείου.

 

Η κυβέρνηση σχολιάζει ότι πρόκειται για μια συζήτηση πολύπλοκη που συνεχίζεται και στην κατεύθυνση αυτή αρμόδιες πηγές επιμένουν πως αναζητείται λύση για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα συμφωνηθεί.

 

Πάντως, ουδείς στο Μαξίμου μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει εντέλει μια συνολική συμφωνία -τόσο για τη μείωση των πλεονασμάτων όσο και για τον «κόφτη»- υπό την προϋπόθεση όπως λένε ότι «όλες οι πλευρές θα έχουν κάνει ένα βήμα πίσω».

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 189 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)