ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:21:25μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
02
Οκτωβρίου

Πτήση εξπρές Νέα Υόρκη… Μαξίμου για προαπαιτούμενα και προγραμματικές δηλώσεις

Κατηγορία Πολιτική

Τη διαδρομή Νέα Υόρκη... Μαξίμου ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας

έχοντας ολοκληρώσει τις εξαήμερες επαφές του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς προαπαιτούμενα και αξιολόγηση δεν αφήνουν περιθώριο ούτε για... ενδιάμεσες στάσεις.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την επίσκεψη και τις επαφές που έγιναν στο αμερικανικό έδαφος ενόψει τόσο της προσφυγικής κρίσης όσο και του οικονομικού Γολγοθά που ακολουθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η στροφή στην εσωτερική πραγματικότητα κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία, καθώς τα χρονοδιαγράμματα για τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των διεθνών πιστωτών είναι ασφυκτικά και τόσο η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail in έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

 

Από το απόγευμα κιόλας ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ επαφών με τους υπουργούς του ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας και με φόντο την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγμα για το χαρτοφυλάκιο του κάθε μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Έτσι, η κυβέρνηση μπαίνει και στον χορό της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και με το οποίο στις βαλίτσες του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και την έγκρισή του θα συγκληθεί, είτε εντός του σαββατοκύριακου είτε το πρωί της Δευτέρας και το υπουργικό συμβούλιο.

 

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες.

 

Η δέσμη μέτρων και η υλοποίηση των σκληρών δεσμεύσεων υπό το φόβο τόσο του bail in στις τράπεζες, όσο και της καθυστέρησης στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει τους πρώτους ενδοκυβερνητικούς αλλά και εσωκομματικούς τριγμούς, καθώς οι βουλευτές λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία τους θα κληθούν να λάβουν το βάπτισμα του πυρός στην μνημονιακή πραγματικότητα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί κυρίως το νέο Ασφαλιστικό, όσο και το ΦΠΑ των αγροτών και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για τα οποία αναζητούνται ισοδύναμα.

 

Μετά την ορκωμοσία της νέας εθνικής αντιπροσωπείας το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τη Δευτέρα την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης να κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έχοντας πλέον απέναντί του τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η περίοδος «εθνικής συμφιλίωσης» έχει πλέον τελειώσει και προλειαίνουν το έδαφος για σκληρή αντιπολίτευση.

 

Αξιωματούχοι του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου ωστόσο εκτιμούν ότι σε πρώτο χρόνο το μείζον πρόβλημα δεν θα προέρχεται από το Κοινοβούλιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο από την ίδια την κοινωνία που θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εξαιρετικά βίαιη προσαρμογή στη σκληρή πραγματικότητα του τρίτου μνημονίου.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 107 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα