ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:57:33π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
06
Αυγούστου

Συμμετείχαν 25.000 πολίτες στην ανοικτή διαβούλευση της ΝΔ

Κατηγορία Πολιτική

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανοικτής διαβούλευσης της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού της προγράμματος, την έναρξη της οποίας είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε κύκλο συναντήσεων με κοινωνικούς εταίρους, φορείς αυτοδιοίκησης και επιστημονικά επιμελητήρια (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΚΕΕ, ΟΕΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ΕΕΕ, Εθνική συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ΠΟΜΙΔΑ) που του κατέθεσαν προτάσεις, και από το Σεπτέμβριο ο διάλογος θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς.

 

Συγχρόνως, σε συνεργασία με τις επιμέρους Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε μια σειρά από ειδικούς θεματικούς κύκλους διαβούλευσης, στους οποίους συμμετείχαν ενεργά πλήθος πολιτών που τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν τις προτάσεις τους πάνω σε σημαντικά ζητήματα όπως: αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κίνητρα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, υιοθεσίες, ελεύθερη επιλογή σχολείου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αξιολόγηση υπηρεσιών των ΟΤΑ, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο καθώς και η συμβολή της ομογένειας στην ανάταξη της χώρας σύμφωνα με επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών.

 

Παράλληλα μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα diavoulefsi.nd.gr δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

 

Οι πολίτες απάντησαν σε 20 ξεχωριστά ερωτήματα που αφορούν πραγματικά διλήμματα πολιτικής, και όπως τονίζουν στη Συγγρού δεν προδικάζουν τις θέσεις που θα διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά καταδεικνύουν τις δυσκολίες που συναντά κάποιος που προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

 

Ο κ. Χατζηδάκης με δήλωσή του ευχαρίστησε τους 25.000 πολίτες που απάντησαν επώνυμα στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

 

«25.000 είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος. Οι προτιμήσεις των συμμετεχόντων είναι ξεκάθαρες. Θέλουν ένα κράτος με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες. Ένα κράτος το οποίο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα που είναι προϋπόθεση για νέες δουλειές. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες θέσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Στόχος του προγράμματος, όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή με ένα ελληνικό, αξιόπιστο σχέδιο που θα δώσει ευκαιρίες και προοπτικές για τους πολλούς και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στους Έλληνες.

 

Αναλυτικά στην ηλεκτρονική διαβούλευση συμμετείχαν ακριβώς 24.677 πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, με επώνυμες απαντήσεις, κάθε ηλικίας, με ισχυρότερη εκπροσώπηση των παραγωγικών ηλικιών.

Το 88% των πολιτών επιλέγει τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών προκειμένου να γίνουν σημαντικές μειώσεις φόρων και το 12% να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων.

 

Η πλειοψηφία των πολιτών που απάντησε στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ συμφωνεί κυρίως με το κλείσιμο κρατικών φορέων και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και λιγότερο με τη μείωση των επιδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση.

 

Πιο συγκεκριμένα, για τη μείωση των φόρων οι πολίτες είχαν να επιλέξουν δύο φόρους, και επέλεξαν κατά πλειοψηφία πρώτο τον ΦΠΑ. Ακολουθούν ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων καθώς και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.

 

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ζητούν διεύρυνση των ηλεκτρονικών ελέγχων και μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ για την καταπολέμηση της ανεργίας προτείνουν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Για την προσέλκυση νέων επενδύσεων προτείνουν την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ για το μέλλον των συντάξεων προκρίνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

 

Για την Αγροτική Ανάπτυξη η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν τόσο την ενίσχυση των μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό, όσο και την υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων αγροτών ως προαπαιτούμενο για την επιδότησή τους από την ΕΕ.

 

Η αξιολόγηση των στελεχών και των υπηρεσιών από ανεξάρτητο φορέα συγκεντρώνει με διαφορά τις περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση για τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του Δημοσίου στην Ελλάδα.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν συμφωνεί με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να καταργηθούν προνόμια συνδικαλιστών.

 

Η μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά προκρίνεται από τους πολίτες ως η σημαντικότερη δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

 

Σχετικά με τη επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τη διεύρυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς και με την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων.

 

Στην ερώτηση για την εξυγίανση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν (92%) επιλέγει την ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία καναλιών βάσει των τεχνολογικών δυνατοτήτων και το 8% συμφωνεί με την πρόταση για περιορισμένο αριθμό καναλιών με προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζει η κυβέρνηση.

 

Υψηλά στην προτεραιότητα των πολιτών για τους τρόπους βελτίωσης του δημόσιου σχολείου είναι τόσο η αύξηση των προτύπων/πειραματικών σχολείων όσο και η αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων.

 

Σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν θεωρεί πως η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ίδρυμα και όχι με τον αριθμό των φοιτητών τους.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με την πλειονότητα των απαντήσεων, ο αριθμός των φοιτητών που εισέρχονται κάθε χρόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζεται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά ανάλογα με τις δυνατότητές του και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

 

Στα θέματα Περιβάλλοντος οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαβούλευση της Νέας Δημοκρατίας, προκρίνουν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ακολούθως επιλέγουν την αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων.

 


Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 139 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα