ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 1:01:44μ.μ.
08
Νοεμβρίου

Συνεχίζεται η εξωστρέφεια Μητσοτάκη – Παρίσι, Λονδίνο, Ρότερνταμ οι επόμενοι σταθμοί

Κατηγορία Πολιτική

Ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι κρίσιμες επαφές με ξένους ηγέτες.

 

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού με επόμενο σταθμό μετά τις ΗΠΑ, το Ριάντ και τη Γλασκώβη, το Παρίσι την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς μετά από πρόσκληση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη.

 

Επόμενοι σταθμοί θα είναι το Λονδίνο και το Ρότερνταμ, ενώ ήδη προγραμματίζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί στις 8 Δεκεμβρίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μία συγκυρία που η Τουρκία κλιμακώνει εκ νέου την προκλητικότητά της.

 

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

 

Εκτός Διάσκεψης Παρισιού ο Ερντογάν


Παρότι ο Γάλλος Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση σε ξένους ηγέτες να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου όπου θα συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Έθνη, ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν εκλήθη ποτέ. Γεγονός που επιχείρησε να αποκρύψει απευθύνοντας ένα δριμύ κατηγορώ για τη συμμετοχή χωρών – όπως η Ελλάδα και η Κύπρος- που όπως υποστηρίζει δεν έχουν οποιοδήποτε ρόλο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι Μακρόν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

 

Σε Λονδίνο και Ρότερνταμ ο πρωθυπουργός
Για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεί την πόρτα της Ντάουνινγκ Στρίτ στις 16 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του σε μία κρίσιμη περίοδο και με φόντο την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για το στρατηγικό διμερές πλαίσιο, η οποία καλύπτει μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στον Μπόρις Τζόνσον την αναγκαιότητα η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα επαναλάβει ότι η μόνη λύση για την επίλυση του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

 

Στο Λονδίνο όμως θα γίνουν και συναντήσεις με επενδυτικό χαρακτήρα, καθώς ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με επενδυτές, ενώ χρήσιμη για τη χώρα μας είναι και η τεχνογνωσία των βρετανών σε θέματα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

 

Τέλος, στις 17 και 18 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρευρεθεί στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φιλοξενείται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Οι συζητήσεις εκεί θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν ζητήματα θέσεων και αρχών ενόψει της εκλογής νέου προέδρου τον Απρίλιο του 2022 στη Βιέννη. Άλλωστε, στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει πλήθος επαφών και με άλλους ευρωπαίους κεντροδεξιούς ηγέτες.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 76 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα