×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
30
Ιανουαρίου

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Κατηγορία Πολιτική

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η οποία έγινε σε καλό κλίμα την Πέμπτη (29/01/2015), σειρά παίρνει σήμερα (30/01/2015) το δεύτερο και πιο σημαντικό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα για αυτή την εβδομάδα, πρώτη του ως πρωθυπουργού, αυτό με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Με άγριες διαθέσεις έρχεται ο Ντάισελμπλουμ


Με προπομπό το... μαστίγιο έρχεται ο Γ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, αφού λίγες ώρες πριν φθάσει έσπευσε να δηλώσει ότι αν η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα επιμείνει και τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις τότε θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.


Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά «με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».


Δήλωσε βέβαια έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».


Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε.


Σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Γιούρογκρουπ, θα είναι ο πρώτος ξένος υπουργός Οικονομικών που θα συναντήσει επισήμως και εκ του σύνεγγυς την νέα κυβέρνηση και τον έλληνα ομόλογό του. Θα παραμείνει τη χώρα μας μόλις έξι ώρες.


Η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς


Η συζήτηση με τον κ. Σουλτς έγινε στην βάση ότι η λιτότητα δεν μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση.


Παράλληλα τονίστηκε ότι χρειάζεται χρόνος ώστε η διαβούλευση για αλλαγή πολιτικής να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.


Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με άξονες:


Μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.


Βούληση της κυβέρνησης για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.


Ευρωπαϊκό επενδυτικό New Deal , συμπληρωματικά του πακέτου Γιούνκερ, για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης.


Λήψη αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους:


Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων,


Αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.


Στα 3 πρώτα η αντίδραση του κ. Σουλτς ήταν θετική, όμως στο ζήτημα του χρέους δεν τοποθετήθηκε.

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 329 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)