ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:33:40μ.μ.
12
Δεκεμβρίου

Στο Βερολίνο με τη Μέρκελ υπό το φόβο του Σόιμπλε ο Τσίπρας

Κατηγορία Πολιτική

Στην πολιτικό παράγοντα και την απόκρουση των εμμονών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στρέφει το ενδιαφέρον του από την αρχή της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκινά νέο γύρο πολιτικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και τις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Βερολίνο, όπου θα παραβρεθεί επ' ευκαιρίας του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις 16 και 17 Δεκέμβρη, το βάρος τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πέσει στην πολιτική διαπραγμάτευση, την ώρα πάντως που η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών παραμένει θολή.

 

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η προσπάθεια απομόνωσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για να μπορέσει να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου η προσπάθεια αναχωμάτων απέναντι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για μία ακόμη φορά επιχειρείται τόσο μέσω των Ευρωπαίων και Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, με τους δεύτερους να εμφανίζονται ενισχυμένοι ενόψει του εκλογικού 2017 και το Μαξίμου να ποντάρει στις πιέσεις τους, όσο και μέσα από τις επαφές με Μέρκελ και Ολάντ, καθώς εκτιμάται ότι ο Γερμανός υπουργός προτάσσει τη δική του προσωπική ατζέντα.

 

Έτσι, την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει την ευκαιρία να έχει τετ α τετ με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη με επίκεντρο το Κυπριακό, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. Στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

 

Την Παρασκευή με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο και επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

 

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως παραμένει το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση στη διαδικασία της β’ αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους, αφήνοντας παράθυρο για μικρές καθυστερήσεις που εκτιμούν πως δεν θα δημιουργήσουν ωστόσο περαιτέρω προβλήματα.

 

Όπως υπογράμμισε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και επανέλαβε την Κυριακή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της νομοθέτησης νέων πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018, στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ να πιέσει στην κατεύθυνση των μικρότερων πλεονασμάτων το Βερολίνο.

 

Επιπλέον, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή και του παράγοντα της γενικότερης πολιτικής αποσταθεροποίησης, δεδομένου ότι όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος «κανείς δεν θέλει έναν νέο πυρήνα πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης», παραπέμποντας στους τριγμούς από το βρετανικό και το ιταλικό δημοψήφισμα αλλά και την προεκλογική περίοδο σε Γερμανία και Γαλλία.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 183 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα