Εκτύπωση αυτής της σελίδας
28
Οκτωβρίου

Τα δύο σενάρια του ανασχηματισμού και η άλλη άποψη στο Μαξίμου για την απόφαση του ΣτΕ

Κατηγορία Πολιτική

Οι εξελίξεις με την απόφαση του ΣτΕ που κατεδάφισε το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες προκαλούν αφ' ενός συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφετέρου όμως δημιουργούν περισσότερο την ανάγκη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Φαίνεται όμως πως μετά την αρνητική εξέλιξη με το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούν δυο γραμμές. Η πρώτη που εκφράζεται από υπουργούς όπως την Όλγα Γεροβασίλη που εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω χρονικά και η άλλη γραμμή που θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται πολύ κοντά, το αργότερο ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Άποψη που μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα και εκφράζεται από στελέχη των ΑΝΕΛ που συγκυβερνούν με τον κ. Τσίπρα.

 

Οι υπουργοί που υιοθετούν την πρώτη άποψη ότι δηλαδή ο ανασχηματισμός απομακρύνεται χρονικά έχει να κάνει και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες με υπουργούς που σχετίζονται με αυτήν, όπως για παράδειγμα ο κ. Γ. Κατρούγκαλος με τα εργασιακά που δεν υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές ή του κ. Σπίρτζη που και αυτός έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τους θεσμούς που όμως βρίσκονται σε καλό δρόμο και επιλύονται.

 

Επομένως υποστηρίζουν πως αν δεν λυθούν οι εκκρεμότητες που έχουν σχέση με τα υπουργεία, τότε ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος.

 

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του "τώρα" που εκτιμούν δηλαδή πως ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει άμεσα, τα επόμενα 24ωρα σε ανακοινώσεις γύρω από τις αλλαγές σε πρόσωπα και τη δομή των υπουργείων, πιστεύουν πως λόγω της αυξημένης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και το γεγονός πως ελάχιστοι υπουργοί εργάζονται και οι περισσότεροι έχουν κατεβάσει τα μολύβια περιμένοντας τις αποφάσεις, συν το γεγονός του συνεδρίου των ΑΝΕΛ μέσα στον ερχόμενο μήνα, ο κ. Τσίπρας εκ των πραγμάτων οδηγείται στον ανασχηματισμό τις επόμενες ημέρες.

 

Τα “κλειδιά” του ανασχηματισμού

 

Στα σίγουρα του ανασχηματισμού οι περισσότεροι βάζουν μόνο το οικονομικό επιτελείο αν και μάλλον βγαίνει εκτός ο Τρύφων Αλεξιάδης. Από 'κει και ύστερα φαίνεται ο Νίκος Παππάς, αν και η εμπλοκή με το ΣτΕ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, μάλλον οδεύει σε ρόλο-κλειδί στο ζήτημα των επενδύσεων.

 

Βαρύνουσας σημασίας θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει το νέο υπουργείο Επενδύσεων με αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι που δημιουργεί και τα προβλήματα με τον Πάνο Σκουρλέτη.

 

Από την “παλιά φρουρά” ακόμη και αν δεν είναι στη θέση του αντιπροέδρου ο Γιάννης Δραγασάκης θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο, ειδικά σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έναν τομέα στον οποίο και ειδικά στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ενισχύσει με νέα πρόσωπα που έχουν αποδείξει ωστόσο την αξία τους, όπως τονίζει το Μαξίμου.

 

Έτσι με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό ρόλο αναμένεται να αναλάβουν οι κύριοι: Τζανακόπουλος, Πιτσιόρλας, Γιώργος Τσίπρας και Στάικος, αλλά και οι κυρίες Βάκη και Αχτσιόγλου.

 

Σε άλλο υπουργείο αναμένεται να βρεθούν οι κύριοι Κουρουμπλής και Μπαλάφας, βέβαιο θεωρούν πολλοί ότι αλλάζει θέσει, μένοντας στο κυβερνητικό σχήμα η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ερωτηματικό μπαίνει πλάι στο όνομα του Ανδρέα Ξανθού.

 

Ο Γιάννης Μουζάλας, αν ο ίδιος το θελήσει θα είναι ο νέος υπουργός στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν όχι θα πάρει τη θέση του όπως όλα δείχνουν ο Δ. Βίτσας.

 

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μιάμιση μέρα μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου το κλίμα ανάμεσα στους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχει αποκατασταθεί ούτε ομαλοποιηθεί καθώς έχει εισχωρήσει ανάμεσα τους έντονη καχυποψία από διαρροές που διαβάζουν για τον έναν ή τον άλλον υπουργό.

 

Μια άλλη άποψη για την απόφαση του ΣτΕ

 

Υπάρχουν υπουργοί που πιστεύουν πως η απόφαση του ΣτΕ δεν έβλαψε πολιτικά την κυβέρνηση και δεν υπέστη κανένα πλήγμα. Μάλιστα υποστηρίζουν πως ο κόσμος κατάλαβε ιδίως τώρα που είναι τέλος του μήνα και πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ τι έγινε σε απόλυτη αρμονία δικαστών-ΝΔ-καναλάρχες που προσέφυγαν στο συμβούλιο, και κηρύχθηκε ο νόμος Παππά αντισυνταγματικός και θα επιστραφούν τα 255 εκ. πίσω στους τέσσερις υπερθεματιστές που είχαν αναδειχθεί από τη δημοπρασία του καλοκαιριού, θα καταλάβει λένε ο κόσμος τι πήγε να κάνει η κυβέρνηση και δεν την άφησαν οι τρεις παραπάνω παράγοντες.

 

Παρόμοια άποψη εκφράζουν και συνεργάτες του κ. Τσίπρα την οποία διατύπωσαν σε κλειστή σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο και ήταν αυτή που κυριάρχησε ως κεντρική ιδέα στο επιχείρημα της κυβέρνησης που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή όσοι υπουργοί έβγαιναν και μιλούσαν στα ΜΜΕ με πρώτο το Ν. Παππά και την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη. 

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 178 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)