ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:51:52π.μ.
22
Μαρτίου

Ταραχή για τις εγγυήσεις εφαρμογής των νέων μέτρων

Κατηγορία Πολιτική

Νέα τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις με τα νέα μέτρα και την αξιολόγηση στις Βρυξέλλες, καθώς περιπλέκουν το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα.

Οι νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ που αποκαλύφθηκαν από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τις οποίες στηρίζει ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

 

Το σήμα από τον Σόιμπλε προς τη ΝΔ είναι ξεκάθαρο και τάσσεται στη γραμμή του ΔΝΤ που ζητάει από το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμευτεί, δηλαδή ουσιαστικά να ψηφίσει, τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

 

«Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα έλεγαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή μελλοντικά. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι θα έπρεπε να βρεθεί μία νομοθετική διατύπωση, ώστε οι όποιες αποφάσεις να ισχύουν ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα.

 

«Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

 

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητεί να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

 

Ο κ. Σαπέν εξέφρασε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα.

 

Πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ανώνυμες πηγές του Ταμείου προχώρησαν στη διάψευση των παραπάνω ισχυρισμών, διευκρινίζοντας ότι «ουδέποτε επιχειρήθηκε να ζητηθούν εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση». Ωστόσο είναι εμφανές ότι αυτή η διάψευση, μέσω ανώνυμων κύκλων είναι ανίσχυρη μπροστά στις δημόσιες δηλώσεις από δύο υπουργούς.


Τι λέει η ΝΔ για τα μέτρα και τις δεσμεύσεις

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα, δεν θα τα ψηφίσει, αναφέρουν πηγές της Πειραιώς απαντώντας σε όσα δήλωσε τόσο ο Β. Σόιμπλε όσο και ο Μισέλ Σαπέν ότι τα μελλοντικά μέτρα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση.

 

Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν το βράδυ της Τρίτης: «H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι' αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό, για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».


«Εθελόδουλη η στάση Μητσοτάκη»

 

Η ΝΔ κάνει «τζάμπα μαγκιές», σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης την απάντηση που δόθηκε από την Πειραιώς στις δηλώσεις Σόιμπλε πως τα μέτρα πρέπει να στηριχθούν και από την αντιπολίτευση.

 

Δανειζόμενες τη δήλωση που φέρεται να είχε κάνει στις αρχές του μήνα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας το «όχι» Μητσοτάκη στην ψήφιση των μέτρων, πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν πως «ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε 'τόσα και άλλα τόσα' για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές».

 

Οι κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και προσθέτουν ότι «επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

 

«Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός» καταλήγουν οι πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 297 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα