ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:41:07π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
04
Σεπτεμβρίου

To νέο κυβερνητικό πρόγραμμα θα ανακοινώσει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορία Πολιτική

Την αναγγελία μεγάλων τομών, θεσμικών και συνταγματικών παρεμβάσεων

αναμένεται να ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει την Κυριακή το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και θα αναφερθεί στο πρόγραμμα που και τη νέα διακυβέρνηση, ζητώντας ταυτόχρονα «καθαρή εντολή», δηλαδή αυτοδυναμία για να μπορέσει να υλοποιήσει ανεμπόδιστα «τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που καθυστερούν χρόνια».

 

Όπως τόνισε και στην χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο KONTRA CHANNEL στόχος της επόμενης διακυβέρνησης είναι συνταγματικές και θεσμικές αλλαγές που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό τοπίο, μια νέα μεταπολίτευση και θα περιλαμβάνουν, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών (πιθανότατα σε 200) την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

 

Διαρκής διαπραγμάτευση με τους δανειστές

 

Όσον αφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη «διαρκή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές για τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι πέντε: Τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και, ίσως το σημαντικότερο όλων, τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον θα ανακοινωθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτεραιότητες για τις αλλαγές που πρέπει να έρθουν στην κοινωνία και δεν άπτονται της συμφωνίας με τους δανειστές, δηλαδή το επονομαζόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» του κόμματος.
Όπως σημειώσαμε, στο πρόγραμμα γίνεται ρητή αναφορά τόσο στις «δεσμεύσεις» όσο και στα «ανοιχτά μέτωπα» της συμφωνίας, η οποία επισημαίνεται ότι «δεν αποτελεί ένα περίκλειστο κείμενο, αλλά εμπεριέχει αντιφάσεις και ανοιχτά μέτωπα». Στο κείμενο σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις, την ίδια στιγμή όμως είναι αποφασισμένη» για την εφαρμογή ενός «παράλληλου προγράμματος» με «ισοδύναμα και αντισταθμιστικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων», αλλά και την «απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας», ενώ «θα διαπραγματευτεί σκληρά για όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που έχουν παραμείνει ανοιχτά». Επιπλέον, σε κάθε κεφάλαιο του προγράμματος παρατίθενται υποκεφάλαια με τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, αλλά και το τι έκανε κατά τους πρώτους επτά μήνες της κυβέρνησης της Αριστεράς.

 

Ξεχωριστά κεφάλαια υπάρχουν για τα εξής:

 

Παραγωγική ανασυγκρότηση: Παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, άρση κεφαλαιακών ελέγχων, αποκατάσταση ρευστότητας, κόκκινα δάνεια, αρμοδιότητες ΤΧΣ), αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, ενίσχυση της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής, ενθάρρυνση της κοινωνικής οικονομίας, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, Εργασιακά, Φορολογία και φοροδιαφυγή, Κοινωνικό κράτος: Ανθρωπιστική κρίση, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Μέτωπο σε Διαφθορά και Διαπλοκή...

 

Ξεχωριστή θέση στο Πρόγραμμα έχει η Καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής (με ιδιαίτερη αναφορά στα ΜΜΕ), και, η Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Ρητή αναφορά θα γίνει στην εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, η οποία, όμως, περνά από έναν «τακτικό και πρόσκαιρο συμβιβασμό, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίζει να αγωνίζεται» για να πετύχει μια νέα ισορροπία. Σε αυτή την κατεύθυνση σημειώνεται ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν: Τα «ρήγματα στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης», η «πόλωση τμημάτων των Ευρωπαίων Πρασίνων προς την Αριστερά», η «κινητοποίηση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων που συμπαραστάθηκαν έμπρακτα στον αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης», η συσπείρωση «δυνάμεων της παγκόσμιας διανόησης». Ρητή προϋπόθεση είναι «η παραμονή της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία» και η αποτροπή «της παλινόρθωσης του αστικού πολιτικού συστήματος».

 

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 58 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα