Εκτύπωση αυτής της σελίδας
29
Δεκεμβρίου

Το σκιάχτρο της Ακροδεξιάς ελέω Σόιμπλε προτάσσει η κυβέρνηση

Κατηγορία Πολιτική

Με την διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το Μαξίμου να επιμένει στις κόκκινες γραμμές της μη νομοθέτησης μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων,

πρωτοκλασσάτα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου εισάγουν στη ρητορική τους δυναμικά τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς που πλανάται τόσο πάνω από τη χώρα όσο και πάνω από την Ευρώπη.

 

Η στροφή αυτή δεν είναι τυχαία από το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς - τόσο σε επίπεδο οικονομίας με τον ευρωσκεπτικισμό όσο και σε επίπεδο κοινωνίας με τις ακραίες αντιπροσφυγικές φωνές - αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη ασχέτως ιδεολογικού προσήμου και στενών κομματικών περιχαρακώσεων.

 

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, τα μείζονα ζητήματα της υψηλής ανεργίας, της υποανάπτυξης και της αποσάρθρωσης του κοινωνικού και προνοιακού κράτους βρίσκουν τις πηγές τους στους κανόνες τυφλής δημοσιονομικής προσαρμογής, για τους οποίους άπαντες "φωτογραφίζουν" τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

 

Έτσι, σε τρία διαφορετικά σημεία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς υπογράμμιζαν την Τετάρτη πως οι μέρες της παντοκρατορίας της λιτότητας, όπως αυτή εκπορεύεται από το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τελειώνουν. Άπαντες πρόταξαν ωστόσο πως το μείζον διακύβευμα των ημερών είναι αν η μονολιθική οπτική της λιτότητας για τη λιτότητα και της τήρησης των "χρυσών κανόνων" θα ηττηθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις μέσα από πολιτικές με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο ή από τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς που θεριεύουν στην Ευρώπη.

 

Στην ομιλία του στην Κόρινθο, όπου περιόδευσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την ιστορική αναμέτρηση Σιράκ - Λεπέν στη Γαλλία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημερινές εναλλακτικές που έχει η Γηραιά ήπειρος. Υπογραμμίζοντας έτσι πως η ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού - με τον οποίο ταύτισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη - είναι προ των πυλών, τόνισε πως το μεγάλο πολιτικό ερώτημα των ημερών είναι εάν θα ηττηθεί από την καλπάζουσα λαϊκιστική ακροδεξιά (Γαλλία, Αυστρία τα πιο πρόσφατα παραδείγματα) ή από κόμματα που πρεσβεύουν κοινωνικές πολιτικές με αριστερό πρόσημο που μπορούν να αποδυναμώσουν την πρώτη.

 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγες μόλις ώρες μετά την περιβόητη επιστολή στους θεσμούς και το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, χαρακτήριζε σε άρθρο του στο Open Democracy το Σύμφωνο Σταθερότητας μόνιμο ζουρλομανδύα, εμφανιζόμενος έτσι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται από τις χώρες του Βορρά καθώς ενισχύει όλο και περισσότερο τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

 

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενός του χρονοδιαγράμματος της 26ης Γενάρη, επικεντρώνοντας τα βέλη του εκτός του Σόιμπλε - και του ΔΝΤ που αποτελεί σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα τον εκτελεστικό βραχίονα του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών - και στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιτείνοντας την πλήρη ταύτισή του με τους ακραίους κύκλους των δανειστών.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 194 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)