ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:05:05π.μ.
10
Φεβρουαρίου

Τον θεσμό της «ώρας του πρωθυπουργού» ενεργοποιεί σήμερα ο Α. Τσίπρας

Κατηγορία Πολιτική

Ενεργοποιείται σήμερα (σ.σ. στις 10 το πρωί)  «ώρα του πρωθυπουργού»  προκειμένου ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Σταύρου Θεοδωράκη για την υποχώρηση της χώρας μας στην διεθνή λίστα διαφάνειας.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει στην κορυφή της ατζέντας της επικαιρότητας το ζήτημα της διαφθοράς την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αυξάνουν τον τελικό «λογαριασμό» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

 

Ωστόσο, δεν θα παραστεί ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι  υπουργός Οικονομικών θα εμφανιζόταν να απαντήσει σε πλήθος επίκαιρων ερωτήσεων.


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ερώτηση του κ. Αδωνη Γεωργιάδη για σχετικά με τη «συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Επενδυτικής Τράπεζας Rothschild», του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) σχετικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, του κ. Σπύρου Λυκούδη για τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου, του Χρήστου Κατσώτη (ΚΚΕ) για την πώληση της Εθνικής Αφαλιστικής και του του Παναγιώτη Ηλιόπουλου (ΧΑ) για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

 

Να σημειωθεί ότι η ερώτηση του κ. Θεοδωράκη προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Τα αποτελέσματα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 στην Ελλάδα, παρά τα «μεγάλα λόγια» και τις «βαριές εξαγγελίες» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι απογοητευτικά. «Ξύνουμε τον πάτο» της Ευρώπης στους δείκτες που καταγράφουν τη διαφθορά στην λειτουργία του κράτους. Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα υπολογίζεται μεταξύ 14 και 20 δις ευρώ ετησίως».

 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό


 
Θέμα: «Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά την δημοκρατία και την οικονομία»


 
Τα αποτελέσματα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 στην Ελλάδα, παρά τα «μεγάλα λόγια» και τις «βαριές εξαγγελίες» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι απογοητευτικά. «Ξύνουμε τον πάτο» της Ευρώπης στους δείκτες που καταγράφουν τη διαφθορά στην λειτουργία του κράτους. Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα υπολογίζεται μεταξύ 14 και 20 δις ευρώ ετησίως.
 


Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών. Η διαφθορά σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και κυρίως φθείρει τις αξίες της κοινωνίας, αφού παρέχει πρόσβαση μόνο σε όσους είναι έτοιμοι να ανεχθούν και να εφαρμόσουν τις πρακτικές της διαφθοράς για να πετύχουν τον σκοπό τους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στη χώρα μας 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς!


 
Καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τερατώδης γραφειοκρατία, εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και βέβαια το ανίκητο κομματικό κράτος και η μεγάλη αδιαφάνεια στις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελούν την «λερναία Ύδρα» της διαφθοράς. Περισσότερες από 400 καταδίκες μετρά, άλλωστε, το ελληνικό κράτος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι καθυστερήσεις αγγίζουν πλέον τα όρια της αρνησιδικίας και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που η χώρα μας καταδικάστηκε για καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης 27 ολόκληρα χρόνια!


 
Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα καταγγέλλει τις διεφθαρμένες παλιές πολιτικές πρακτικές που διαιωνίζουν την αδικία που αποκλείει τους άξιους και προωθεί τους ευνοούμενους κάθε συστήματος εξουσίας.
 


Ο εκμαυλισμός των θεσμών και οι φαύλες πρακτικές, όχι μόνο δεν ανακόπηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντιθέτως, φαίνεται να έχουν ενισχυθεί, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.


 
Στην άλλη όχθη, κοινά χαρακτηριστικά στις αδιάφθορες χώρες είναι η ελευθερία του Τύπου, η δημόσια ανάρτηση του κρατικού προϋπολογισμού, η τοποθέτηση «ακέραιων» ατόμων σε θέσεις-κλειδιά, αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.


 
Η έξοδος από την κρίση, προϋποθέτει αλλαγή πολιτικού υποδείγματος, γενναίες αποφάσεις και δέσμη μέτρων που δεν κοστίζουν αλλά αποδεικνύουν ότι υπάρχει πραγματική δέσμευση για αλλαγή για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.
 


Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:


 
1. Ποιες από τις δράσεις του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν φέρει αποτελέσματα και πώς εξηγείτε την απώλεια έντεκα θέσεων στους δείκτες διαφάνειας, επί των ημερών σας, παρά τις 95 δομές;


 
2. Γιατί στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες;


 
3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να μην γίνονται προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και αναθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έξω από τις αρχές τις αξιοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και ενισχύοντας συνεπώς την αδιαφάνεια;


 
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Θεοδωράκης – Α΄ Θεσσαλονίκης»

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 227 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα