Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Απριλίου

Τσίπρας: Εφικτός στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως το Πάσχα

Κατηγορία Πολιτική

«Όλοι έχουν καταλάβει, και η διεθνής οικονομική κοινότητα και ο ελληνικός λαός, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια δύσκολης προσαρμογής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

O πρωθυπουργός λίγο πριν από την αναχώρηση του από τη Λέσβο τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό, μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης και μαζί με την Ανάσταση της ορθοδοξίας να έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, και χωρίς πρόσθετα μέτρα.

 

Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η συμφωνία του Ιουλίου δεν προέβλεπε ούτε περικοπές μισθών ούτε απολύσεις. Μίλησε για μια πολύ ήπια προσαρμογή που αντιστοιχεί στο 1/10 της προσαρμογής που έζησε ο λαός με το μέγεθος των μέτρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». «Εμείς θα τηρήσουμε το γράμμα της συμφωνίας, και το γράμμα της συμφωνίας δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων και δεν θα υπάρξει μείωση», υπογράμμισε.

 

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «όσοι ισχυρίζονταν το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς» και ανέφερε συγκεκριμένα: Δεν είναι απομονωμένη στο προσφυγικό, ίσα-ίσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα υπάρχει μεγάλη αναγνώριση, και αυτό το αποδεικνύει η παρουσία στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Δεν είναι απομονωμένη ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας. Δεν είναι απομονωμένη διότι πριν καν κλείσει η αξιολόγηση είδαμε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποφασίζει να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση.

 

«Αν κάποιοι ονειρεύονταν ή επιθυμούσαν την απομόνωση της Ελλάδας διαψεύδονται, ευτυχώς για τους Έλληνες και την Ελλάδα», σημείωσε.

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει και έκανε τον παραλληλισμό με έναν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος: «Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, μένει ένα 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά».

 

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση έπειτα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα συμβιβασμό που έφερε μέτρα το 1/10 σε σχέση με το σύνολο των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκ των οποίων μάλιστα τα 3/5 έχουν υλοποιηθεί.

 

«Καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως και γι’ αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ, παραπέμποντας σε χτεσινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε φόρους στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα και να ελαφρύνουμε τα χαμηλά.

 

 

πηγή: newslook.gr

Διαβάστηκε 110 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)