×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
31
Ιανουαρίου

Τσίπρας: Όχι στις φωνές μισαλλοδοξίας και αλυτρωτισμού

Κατηγορία Πολιτική

Iδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχία για τις φωνές μισαλλοδοξίας, αλυτρωτισμού και εθνικισμού στα Βαλκάνια, φωνές, που όπως είπε, ταλανίζουν την περιοχή και θέτουν προσκόμματα στη οριστική συμφιλίωση και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

 

«Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις, με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», πρόσθεσε.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή» είπε.

 

«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελιξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Από την πλευρά του πρωθυπουργός της Σερβίας είπε: «Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον». Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλαδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας ο κ. Τσίπρας είπε:

 

«Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 200 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)