Εκτύπωση αυτής της σελίδας
20
Απριλίου

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου - Το καλό και το κακό σενάριο που συζητά η κυβέρνηση

Κατηγορία Πολιτική

Ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και το Μέγαρο Μαξίμου «καίγεται» να περάσει το σκόπελο της αξιολόγησης και δη… αναίμακτα.

Από την έκβαση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, θα κριθεί ο τελικός «λογαριασμός» και εάν τελικώς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δεχτεί ή όχι το ουρανοκατέβατο πακέτο των πρόσθετων μέτρων, ύψους μέχρι 3 δις. ευρώ.


Η ατμόσφαιρα πάντως στους κόλπους της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από φορτισμένη. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες στρέφουν το βλέμμα στην εξέλιξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr, «ο κ. Τσίπρας διατηρεί στο παρασκήνιο τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να πιέσει και να αποκρούσει παράλογες απαιτήσεις».


Στενεύουν τα περιθώρια για ελιγμούς


Το σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου ποντάρει στο θετικό φινάλε των μαραθώνιων συζητήσεων με τα περιθώρια , όμως, για περαιτέρω ελιγμούς να συρρικνώνονται.

 

Το καλό σενάριο:  συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως το eurogroup που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 22 Απριλίου, χωρίς την υποχρέωση η Αθήνα να νομοθετήσει εδώ και τώρα μέτρα – «κάβα». Τελική λύση η συνεδρίαση στο Άμστερντμ δεν πρόκειται να δώσει, πλην όμως θα καταγράφουν συμμαχίες, ώστε στο έκτακτο eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε τα ευχάριστα (σημειωτέον ότι θα έχει προηγηθεί και το τετ α τετ Ομπάμα-Μέρκελ στο Ανόβερο). Σ’ αυτή την  περίπτωση η κυβέρνηση έχει «λυμένα τα χέρια». Ακολουθούν οι ψηφοφορίες του Μαΐου και μετά θα έχει την ευχέρεια να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της τόσο για ανασχηματισμό και βέβαια να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας.


Το κακό σενάριο: στην περίπτωση που οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν κατορθώσουν να βρουν κοινό βηματισμό, φτάνουμε μέχρι το Μάιο και η «θηλιά» της οικονομικής ασφυξίας αρχίζει να σφίγγει επικίνδυνα. Η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος παρατείνεται, τα όποια επενδυτικά πλάνα «παγώνουν» και βέβαια ενεργοποιούνται πολιτικές εξελίξεις. Στην παρούσα φάση,  πάντως, τα ηγετικά κλιμάκια του Μαξίμου ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, αποκλείουν εκλογές και δημοψήφισμα, και φροντίζουν να πάρουν αποστάσεις λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσαμε, σήμερα, να αποτυπώσουμε βήματα και αν αυτά θα προκύψουν ή όχι».

 

Νέο ορόσημο ο Μάιος


Από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» στέλνουν τα απαραίτητα μηνύματα. Οποιαδήποτε συζήτηση πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου «δεν εφάπτεται, ούτε σέβεται τα κοινώς συμφωνηθέντα», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
 
Ενδιαφέρον έχει τέλος το νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα τονίζοντας αυτή τη φορά ότι «εντός του Μαΐου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες».

 

πηγή: newslook.gr

Διαβάστηκε 108 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)