ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:19:28π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
31
Μαΐου

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τη δόση και να μην κάνει «λεβέντικους» εκβιασμούς

Κατηγορία Πολιτική

Την εκτίμηση ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την αξιολόγηση μετά από ένα χαμένο χρόνο εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτός

«αν η κυβέρνηση μπλοκάρει τη διαδικασία για λόγους λεβέντικου δήθεν εκβιασμού, ψευτοεντυπωσιασμού»

 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον Σκάι επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι «εδώ που φτάσαμε η κυβέρνηση πρέπει στο επόμενο Eurogroup να διασφαλίσει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι θα καταβληθούν κανονικά οι δόσεις και αφού αυτά διασφαλιστούν να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να έχουμε μία απάντηση κάποια στιγμή σε σχέση με το χρέος.»

 

«Δεν θα της έλεγα να εκβιάσει τάχα μου δήθεν τους συνομιλητές της, πυροβολώντας τα πόδια της χώρας, αρνούμενη να κλείσει η αξιολόγηση και να δοθεί η δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει θέμα μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την πλευρά των δανειστών, καθώς όπως είπε «έχουν ολοκληρωθεί οι 140 δράσεις και τις έχει ολοκληρώσει με πολύ μεγάλη πειθαρχία η Κυβέρνηση χωρίς να φέρει αντιρρήσεις, έχουν ψηφιστεί όλα πανηγυρικά και θα γίνουν όλες οι διοικητικές ενέργειες και θα μας δώσουν και τη δόση».

 

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλα όσα περίμενε για το χρέος έχουν ανατραπεί. «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διατυπώνει καμία συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα του χρέους» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεν έχει, γιατί όσα είχε αναφέρει για το χρέος, έχουν ανατραπεί.»

 

«Δήθεν διαπραγματεύεται, αλλά δεν μας έχει πει ποτέ τι ζητάει και περιμένει από τους άλλους να διαπραγματεύονται… Έλεγε ότι έπρεπε να διαγράψει το χρέος, να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες. Τώρα λέει ότι αυτό που έγινε το 2012 πρέπει να συμπληρωθεί. Αυτό το λέει με δυνατή φωνή τους τελευταίους μήνες, αφού η ίδια έχει ανατρέψει όσα έχουν γίνει για το χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός.

 

«Τάχα δήθεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και θεωρεί ότι το μείζον ζήτημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και τα μέτρα για το χρέος, αλλά δεν μας έχει ποτέ τι ζητάει, τι θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ποιες είναι οι προτεραιότητές της και περιμένει από τους άλλους να διαπραγματευτούν μεταξύ τους και να της πουν το αποτέλεσμα των δικών τους διαπραγματεύσεων» υποστήριξε.

 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παριστάνει το θύμα μιας σύγκρουσης γιγάντων και περιμένει το αποτέλεσμα της δήθεν γιγαντομαχίας στο Eurogroup, ενώ η ίδια έκανε την επιλογή να πάει οικειοθελώς σε υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2016 και για τη διαπραγμάτευση είπε ότι «είναι πολύ αργά για το συνολικό πακέτο.»

 

«Τώρα είναι πάρα πολύ αργά διότι έχει γίνει το μεγάλο πρωθύστερο. Ποιο είναι το μεγάλο πρωθύστερο; Η Κυβέρνηση η οποία παριστάνει, ας το πούμε έτσι, το θύμα μιας σύγκρουσης γιγάντων μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περιμένει το αποτέλεσμα αυτής της Τιτανομαχίας, τάχα μου δήθεν, και εμφανίζεται ως ντροπαλή παρθένα, έχει αποδεχθεί με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό τα πρωτογενή ελλείμματα, τα πάρα πολύ υψηλά.

 

Όχι μόνο τα έχει αποδεχθεί μέχρι το 2022, που είναι η κρίσιμη πενταετία για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την επάνοδο στην ανάπτυξη, αλλά η ίδια έκανε την επιλογή να πάει οικειοθελώς σε υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2016. Το 2016 έπρεπε να έχουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή λιγότερο από 1 δισ. Ευρώ και η Κυβέρνηση εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, δηλαδή έχει στραγγαλίσει την οικονομία, έχει απομυζήσει όλη τη ρευστότητα και λέει να, έκανα μία πολύ μεγάλη επιτυχία» είπε.

 

«Την έχουν δέσει χειροπόδαρα και αυτό στρέφεται εις βάρος των μεσαίων στρωμάτων, των φτωχών, των ανέργων», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: «Να πάρουμε τη δόση και την αξιολόγηση και μακάρι να μας δώσουν το καλύτερο για το χρέος.

Αλλά η Κυβέρνηση πηγαίνει εκεί ξυπόλυτη στα αγκάθια και έχοντας πρωθύστερα αποδεχθεί πράγματα που θα έπρεπε να ακολουθήσουν τη μελέτη βιωσιμότητας, γιατί πρώτα διαμορφώνεις το γενικό σχήμα της πορείας του χρέους και μετά συμφωνείς πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να δεις ύψος τόκων, πρέπει να δεις επιτόκια, πρέπει να δεις διάρκεια, πρέπει να δεις όλα αυτά τα πράγματα».

 

 


πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 346 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα