ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:55:49μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
04
Ιανουαρίου

Ξεκινά το «κατοστάρι» του Ασφαλιστικού

Κατηγορία Πολιτική

Με την ενημέρωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό

αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, εν συνεχεία στους πολιτικούς αρχηγούς και τέλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα και την επίσημη κατάθεση του τελικού σχεδίου στους θεσμούς ξεκινά το κυβερνητικό σπριντ για την ολοκλήρωση της δυσκολότερης δέσμευσης που απορρέει από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους θα κρίνουν πολλά για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, κάτι το οποίο γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με κόκκινη γραμμή την διατήρηση ως έχουν των κύριων συντάξεων και με δεύτερο ανάχωμα την προστασία των χαμηλών επικουρικών στο όριο των 170 ευρώ. Από εκεί και πάνω στο τελικό σχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται μειώσεις 10% μέχρι τα 400 ευρώ και 20% στις υψηλότερες.

 

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν τη σιγουριά τους για την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού από σύσσωμη την κοινοβουλευτική δύναμη των 153 εδρών της κυβέρνησης, τόσο με τη χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με συνέντευξή του, όσο και μέσα από μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων υπουργών. Παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περιμένει τη στιγμή της ψηφοφορίας συντεταγμένη στήριξη και υπερψήφιση του Ασφαλιστικού από κόμματα της αντιπολίτευσης, πέραν ίσως του Ποταμιού, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείουν μεμονωμένες διαφοροποιήσεις από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Ωστόσο, μείζον διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι να αναδειχθεί στην κοινωνία η πραγματική κατάσταση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος και η απειλή πλήρους κατάρρευσης στο βραχυπρόθεσμο μέλλον εάν δεν ληφθούν ριζικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητά του. Σε αυτό το μήκος κύματος εξάλλου κινήθηκε και ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος τόνισε πως εάν δεν τακτοποιηθεί το ασφαλιστικό τοπίο σε ένα χρόνο δεν θα μπορούν να δίνονται συντάξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί σαφές στον κόσμο ότι η επώδυνη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό που επίκειται γίνεται με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές.

 

Στο πλαίσιο αυτό στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να έρθει το Ασφαλιστικό μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και την τελική συμφωνία με τους δανειστές με κανονικές διαδικασίες στη Βουλή, ώστε να επιτευχθεί και η μάξιμουμ συναίνεση μέσα από ευρύ διάλογο και πιθανές αλλαγές - όπου καθίσταται αυτό εφικτό.

 

Την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση θα λαμβάνει χώρα μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του υπουργείου Εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει για ακόμα μία φορά τις βαλίτσες του για διεθνείς επαφές προκειμένου να κάμψει τις υπάρχουσες και ισχυρές αντιδράσεις για παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, που εκφράζονται κυρίως από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και το ΔΝΤ. Ήδη, με τη συνέντευξή του στη Real ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα αλλά «δεν θα δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις». Οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα έχει τη δυνατότητα για συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Παράλληλα με τον Αλέξη Τσίπρα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλίματος υπέρ της ελληνικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ενάντια στις ακραίες φωνές από τις τάξεις των δανειστών αναμένεται να λάβει σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 76 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα