ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 11:34:05π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
20
Ιουνίου

Η γιόγκα εξίσου αποτελεσματική με τη φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση

Κατηγορία Fitness

Πάνω σκύλο, κάτω σκύλο, στάση του πολεμιστή και στάση του παιδιού θα «συνταγογραφούν» στο εξής οι γιατροί για τους πόνους στη μέση

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, η γιόγκα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και μάλιστα στον ίδιο βαθμό με τη φυσικοθεραπεία.


Βέβαια, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα γιόγκα που δοκιμάστηκε στο πλαίσιο της μελέτης ήταν σχεδιασμένο από ειδικούς, καθώς ορισμένες στάσεις μπορεί να αποδειχθούν επιβαρυντικές για τη μέση ή να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, αναφέρει ότι η πιο συνηθισμένη μη φαρμακευτική θεραπεία για τον πόνο στη μέση είναι η φυσικοθεραπεία, ωστόσο αρκετοί ασθενείς αναφέρουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από το θεραπευτικό πλάνο που τους προτείνουν οι φυσικοθεραπευτές.


Έτσι, οι ερευνητές, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, θέλησαν να κάνουν ένα crash test ανάμεσα στη γιόγκα και στη φυσικοθεραπεία όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας. Αρκετές παλαιότερες κλινικές δοκιμές και μετα-αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι η γιόγκα αποτελεί καλή εναλλακτική θεραπεία για τον πόνο στη μέση, ποτέ ως τώρα όμως δεν είχε μελετηθεί συγκριτικά με τη φυσικοθεραπεία.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πόνους στη μέση για τουλάχιστον τρεις μήνες και χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία του πόνου τους (π.χ. σφηνωμένο νεύρο). Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: ομάδα ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος γιόγκα, ομάδα φυσικοθεραπείας και ομάδα ελέγχου (χωρίς θεραπεία, για λόγους σύγκρισης).

Για 12 εβδομάδες, η ομάδα της γιόγκα έκανε εβδομαδιαία 75λεπτα μαθήματα, ενώ η ομάδα της φυσικοθεραπείας έκανε συνολικά 15 μονόωρες θεραπευτικές συνεδρίες. Η ομάδα ελέγχου έλαβε εκπαιδευτικό υλικό με συμβουλές αντιμετώπισης της οσφυαλγίες, χωρίς να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία.


Μετά την ολοκλήρωση των 12 εβδομάδων, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόοδο των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι η ομάδα της γιόγκα παρουσίασε αντίστοιχα επίπεδα βελτίωσης με την ομάδα της φυσικοθεραπείας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε και στις δύο ομάδες μείωση στα επίπεδα πόνου, αύξηση της λειτουργικότητας και μείωση στη χρήση παυσίπονων φαρμάκων. Οι βελτιώσεις στις δύο ομάδες διατηρήθηκαν μάλιστα για διάστημα ενός έτους για όσους συνέχισαν να κάνουν γιόγκα ή φυσικοθεραπεία.

 

 


πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 391 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα