ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 5:40:22μ.μ.
21
Μαΐου

Πόσο μειώνει την επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές η άσκηση

Κατηγορία Fitness

Η άσκηση μας ωθεί να αναζητούμε υγιεινές και όχι υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια που παίρνουν όσοι ασκούνται συστηματικά είναι αρκετή, ώστε να μη χρειάζεται να την αναζητούν σε ανθυγιεινές τροφές.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, αποτρέπουν τη λιγούρα για ανθυγιεινά φαγητά.

 

Συγκεκριμένα, όσοι ασκούνται συστηματικά έχουν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να ορέγονται πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό, το γνωστό σε όλους junk food.

 

Αντίθετα, όσοι κάνουν καθιστική ζωή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποζητούν γεύματα μεγάλης θερμιδικής αξίας.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρα Graham Finlayson, όταν κάποιος αντλεί ικανοποίηση από την άσκηση δεν αναζητά ανταμοιβή μέσω της τροφής.

 

Και πρόσθεσε: «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι η ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την επιθυμία για κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά. Οι άνθρωποι που έκαναν τη λιγότερη άσκηση, είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για λιπαρές τροφές, ενώ εκείνοι που έκαναν έντονη άσκηση βρήκαν το ανθυγιεινό φαγητό λιγότερο ελκυστικό. Το να είναι κάποιος δραστήριος έχει διπλό όφελος για την υγεία».

 

Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Πορτογαλία, μελέτησαν 180 εθελοντές ηλικίας από 18 ως 70 ετών. Κάθε εθελοντής φορούσε ένα περιβραχιόνιο που μετρούσε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν περισσότερο δραστήριοι σωματικά –πάνω από 3 ώρες την ημέρα- ήταν 15% λιγότερο πιθανό να επιθυμούν παχυντικά φαγητά. Ήταν προκατειλημμένοι όμως απέναντι στα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

 

Όσοι ήταν σωματικά δραστήριοι για λιγότερο από 80 λεπτά την ημέρα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να θέλουν λιπαρές τροφές.

 

Ο δρ Finlayson δήλωσε ότι ο συνδυασμός πολλών σωματικών δραστηριοτήτων λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στην επιθυμία για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

Σε μια δεύτερη μελέτη, δόθηκε τυχαία σε 34 εθελοντές γεύμα με δημητριακά υψηλής θερμιδικής αξίας και με λίγες θερμίδες. Αυτοί που ασκούνταν συστηματικά, υποσυνείδητα έφαγαν λιγότερο στο επόμενο γεύμα όταν είχαν φάει τα δημητριακά με τις πολλές θερμίδες. Οι λιγότερο δραστήριοι έφαγαν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

 

Σύμφωνα με τον δρα Finlayson, η καθιστική ζωή απορρυθμίζει τον έλεγχο της όρεξης, κάνοντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο να ενδώσουν σε λιπαρά γεύματα.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 429 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα