ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 8:35:36π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
19
Ιουνίου

Ανθυγιεινό το καρυδέλαιο λένε τώρα οι επιστήμονες – Ανατρεπτική έρευνα

Το λάδι καρύδας (καρυδέλαιο) είναι τόσο ανθυγιεινό, όσο το βούτυρο, λένε Αμερικανοί ειδικοί για θέματα καρδιάς και διατροφής.

Είναι γεμάτο με κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν την “κακή” χοληστερόλη (LDL), σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association - ΑΗΑ).


Το καρυδέλαιο (έλαιο καρύδας) πωλείται συνήθως ως μια υγιεινή τροφή και σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες το λίπος που περιέχει μπορεί να είναι καλύτερο για εμάς από άλλα κορεσμένα λιπαρά.

 

Ωστόσο, η ΑΗΑ υποστηρίζει ότι εκείνες οι μελέτες δεν είναι επαρκείς και αντιπροτείνει να περιορίζει ο κόσμος την κατανάλωση του καρυδέλαιου στη διατροφή του.

 

Γενικά, οι επιστημονικές συμβουλές σχετικά με το ποια λιπαρά είναι υγιεινά είναι πολύ συγκεχυμένες. Τα ζωικά λίπη, όπως το λαρδί, θεωρούνται γενικά κακά, ενώ φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, θεωρούνται πιο υγιεινές επιλογές.

 

Αυτή η θεωρία βασίζεται στην περιεκτικότητα κάθε ελαίου σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά. Το κορεσμένο λίπος λέγεται ότι είναι κακό για την υγεία μας, αν και δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές σε αυτό. Μια υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά διατροφή αυξάνει το επίπεδο της “κακής” (LDL) χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του φράζει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή/και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Τι έδειξε η τελευταία έρευνα

 

Σύμφωνα με την AHA, το 82% του λίπους στο καρυδέλαιο είναι κορεσμένο. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο για το βούτυρο (63%), το βόειο κρέας (50%) και το χοιρινό λίπος (39%).

 

Άλλες έρευνες ισχυρίζονται ότι το μείγμα των λιπαρών στο καρυδέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, αλλά η AHA υποστηρίζει ότι τα στοιχεία σε εκείνες τις μελέτες δεν είναι καλής ποιότητας σε ερευνητικό επίπεδο.

 

Έτσι, η ΑΗΑ συνιστά την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή, όπως αυτά που εντόπισε η νέα έρευνα στο καρυδέλαιο, με ακόρεστα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

 

Ο δρ Frank Sacks, επικεφαλής συντάκτης της νέας έρευνας από την AHA, δήλωσε σχετικά: “Θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους σχετικά με το γιατί αυτή η σωστά διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει συντριπτικά τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή για την πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων”.

 

Στην Αγγλία, οι υγειονομικές Αρχές συμβουλεύουν τους ανθρώπους να περιορίσουν τα κορεσμένα λιπαρά:

-- Ο μέσος άντρας δεν πρέπει να τρώει περισσότερα από 30g κορεσμένου λίπους την ημέρα

-- Η μέση γυναίκα δεν πρέπει να τρώει περισσότερο από 20g γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα

 

Αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι το λίπος εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και ότι δεν πρέπει να το εξαλείψουμε από αυτήν. Το λίπος είναι μια πηγή βασικών λιπαρών οξέων και βοηθά το σώμα να απορροφά βιταμίνες, όπως οι Α, D και Ε.

 

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά δήλωσε σχετικά: “Για να τρώτε καλά για την υγεία της καρδιάς σας, δεν αρκεί η μείωση του διαιτητικού λίπους γενικά, αλλά η μείωση συγκεκριμένων τύπων λίπους και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας ολικής προσέγγισης στη διατροφή. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει οφέλη για διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και όχι μόνο για τα επίπεδα χοληστερόλης. Συνιστούμε την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με ακόρεστα λιπαρά. Γενικά είναι καλό να χρησιμοποιούμε έλαια αντί για το βούτυρο και τροφές, όπως το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, αντί για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως κέικ, μπισκότα, σοκολάτες και λιπαρά κρέατα”.

 

 

 

πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστηκε 231 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα